Eteriska oljor – Vad kan man ha dem till? 2024

Hem » Hälsa » Eteriska oljor » Eteriska oljor – Vad kan man ha dem till? 2024

Eteriska oljor används bland annat inom aromaterapi och kan beskrivas som doftande samt flyktiga oljor. De utvinns från diverse växtdelar och bjuder på en lång rad positiva egenskaper som du inte vill gå miste om i vardagen. Bland annat kan du förvänta dig en lugnande effekt, hjälp med hudirritation och helt enkelt en väldoftande miljö. I den här artikeln ska vi lyfta fram de olika fördelarna med eteriska oljor samt kika på vad man kan använda dem till.

Använd eteriska oljor på huden

Tack vare dess molekylära struktur är det möjligt för eteriska oljor att absorberas av huden för att ta sig vidare till blodomloppet. Detta kan medföra en lång rad positiva aspekter såsom att lugna irriterad hus samt att motverka åldersfläckar. Då eteriska oljor även avdunstar relativt fort kommer du att kunna andas in oljan och få njuta av dess positiva egenskaper oavsett vad.

Som tillsats i vissa luftfuktare

Har du en luftfuktare i hemmet? Då kommer du att tacka dig själv om du införskaffar dig eteriska oljor. Dessa kan nämligen användas som tillsatts i vissa luftfuktare för ett härligare resultat i form av väldoftande ånga. En eterisk olja är relativt enkel att tillsätta i din luftfuktare, och inom kort märker du hur mycket härligare luften blir.

Vad är då egentligen en luftfuktare? Jo, om du ännu inte har en luftfuktare i hemmet är detta en enhet som hjälper dig att ta luftfuktigheten i hemmet till en optimal nivå. Den avger ånga som sprider sig i rummet, och på så vis ser den till så att du får ett bra inomhusklimat utan rent för torr luft. I vissa luftfuktare kan du som sagt tillsätta en eterisk olja för en väldoftande lukt, så om du redan har en luftfuktare i hemmet är det nu självklart vad du ska använda dina eteriska oljor till. Här hittar du de bästa luftfuktarna som finns att köpa på nätet.

Är en doftolja detsamma som en eterisk olja?

När man talar om doftoljor syftar man vanligtvis på en produkt som består av en blandning mellan syntetiska ämnen och eteriska oljor. Detta skiljer sig från eteriska oljor som utvinns från olika växtdelar och är mer av en naturlig produkt. Därför bör du inte blanda ihop doftolja och eterisk olja.

Vid bland annat aromaterapi och som tillsats i luftfuktare är det just eteriska oljor som du vill kika närmare på. För en mer lugn och avslappnad atmosfär i hemmet kommer du att tacka dig själv om du har en eller annan eterisk olja i närheten.

En uppsjö av dofter

Inte finns det bara en sorts eterisk olja, utan du har en lång rad dofter att välja mellan utefter dina individuella behov och preferenser. Några exempel är jasminolja, rosenolja, citronolja samt lavendelolja. Du hittar eteriska oljor i både vissa parfymer samt som smaksättning i livsmedel – men de kan som sagt även användas på huden eller i din luftfuktare. När allt kommer till kritan finns det mycket som talar för att eteriska oljor är väl värda att prova på.