Bästa Kosttillskotten Mot Akne 2024

Hem » Hälsa » Hud-Hår-Naglar » Bästa Kosttillskotten Mot Akne 2024

Oberoende av hur gammal du är så finns det få saker som är så tråkiga som att drabbas av akne. Det händer för första gången under mångas tonår, men är onekligen något som kan följa med en ända in i ens vuxna ålder.

I den här artikeln kommer vi lära dig vilka näringsämnen det är vanligt att man har en brist på ifall man drabbats av akne, och vilka kosttillskott man kan ta för att förebygga det.

Vi har tagit oss friheten att jämföra och utse vad vi anser vara de bästa kosttillskotten mot akne.

Här kommer vår guide med tips för hur du kan minska dina akneproblem, tips inför köp samt bäst i test listor.

Lycka till!

Sidan innehåller annonser

Bästa Kosttillskotten mot akne – Snabblistan

Kosttillskotten mot Akne – Bäst i test

Detta tillskott kommer i högdoserade kapslar som är lätta att svälja! Ger energi, ökar din mentala prestationsförmåga och minskar trötthet och utmattning!

B5 Pantotensyra från Healthwell är ett kosttillskott som framstår som ett potent verktyg i kampen mot akne. Dess höga kvalitet, tillgänglighet och effektivitet gör det till ett populärt val bland användare som lider av hudproblem.

Vår favorit och testvinnare som kan ge dig störst chans att minska dina akneproblem

Ca pris: 130 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de mest framstående fördelarna med B5 Pantotensyra från Healthwell är dess potential att bekämpa akne. Många användare rapporterar en tydlig förbättring av sin hud efter regelbunden användning.
 • En annan fördel är produktens renhet och höga kvalitet. Healthwell är kända för att endast använda högkvalitativa ingredienser och B5 Pantotensyra är inget undantag. 
Nackdelar
 • Först och främst, även om B5 Pantotensyra kan bidra till att förbättra hudens hälsa, fungerar det inte som en magisk kur mot akne. Det är viktigt att komma ihåg att akne kan bero på en mängd olika faktorer, inklusive diet, stress och hormonella obalanser, och att en holistisk strategi är bäst.

Ett kvalitativt zinktillskott från HealthWell som hjälper väldigt bra mot förkylning, även akne enligt väldigt många då zinkbrist är vanligt om man har problem med sin hud bland annat. Dagligt intag är nödvändigt i vårt tycke. 5/5 stjärnor hos alla butiker vi kollat i utöver vår egna positiva erfarenhet av tillskottet.

Zink är en viktig mineral för kroppen, och den här produkten innehåller en hög dos av zink som kan hjälpa till att främja hälsan på flera sätt.

En av fördelarna med Healthwell Zink är dess höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och utnyttja zinken på ett effektivt sätt, vilket gör att man kan uppleva fördelarna av produkten snabbare.

Många rapporterar om förbättringar i sin hud, hår och naglar, vilket är vanliga symptom på zinkbrist. Andra rapporterar om ökad energi och förbättrad immunfunktion.

CA PRIS: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

En av fördelarna med Healthwell Zink är dess höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och utnyttja zinken på ett effektivt sätt, vilket gör att man kan uppleva fördelarna av produkten snabbare. Vi har också märkt att produkten inte ger några biverkningar om du håller dig till rätt dos, vilket är en annan fördel.

Nackdelar

-

Ännu ett kvalitativt vitamintillskott från svenska Core (som för övrigt ägs av SvenskaKosttillskott.se!). Core Vitamin E är ett näringsrikt kosttillskott som erbjuder en mängd hälsofördelar, inklusive potentiella fördelar för de som lider av akne. 

200 IE per kapsel och har ett fantastiskt upptagen enligt både oss och de flesta.

Ca pris: 120 kr

Fördelar
 • En av de stora fördelarna med Core Vitamin E är dess potential att hjälpa till med hudproblem som akne. Vitamin E är känt för sina antioxidanta egenskaper, vilka kan hjälpa till att minska inflammation i huden och därmed potentiellt minska uppkomsten av akne.
Nackdelar

Trots dessa fördelar finns det några nackdelar att tänka på. För det första, medan Vitamin E har potential att förbättra hudens hälsa, kan det inte vara en allt-i-ett lösning för akne. Akne är ofta resultatet av en kombination av faktorer, inklusive hormoner, kost och stress, och kräver ofta en mångfacetterad behandlingsplan.

GLA Jättenattljusolja Kapslar från Healthwell erbjuder en naturlig och potent källa till gamma-linolensyra (GLA), en fettsyra som har visat sig ha en positiv inverkan på hudhälsa och akne. 

Mjuka kapslar med jättenattljusolja. Generellt sett har GLA Jättenattljusolja Kapslar fått positiv feedback från användare, med många som rapporterar förbättrad hudhälsa och minskning av akne.

Ca pris: 150 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • GLA är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att minska inflammation i huden och därmed lindra akne.
 • Healthwell är kända för sin höga kvalitet och renhet i sina produkter, och dessa kapslar är inget undantag. 
Nackdelar

För det första, trots dess potential att hjälpa till med hudhälsa, är det inte en lösning på alla akne problem. Behandling av akne kräver ofta en kombination av kostförändringar, livsstilsjusteringar och professionell hudvård.

Grunden till att hålla acnen i schack är att se till huden är ren på djupet och att fett tvättas bort. Här är en utmärkt produkt som bör användas dagligen tillsammans med dina kosttillskott så har du en riktigt bra grund för att hålla acnen i styr.

Med sin unika sammansättning av ingredienser och bevisade effektivitet, erbjuder denna rengöring mycket för dem som vill bekämpa hudblemmor. 

Generellt sett är användarnas feedback positiv, med många som rapporterar en märkbar förbättring av deras akne efter regelbunden användning av produkten. 

Ca pris: 119 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Det främsta försäljningsargumentet för CeraVe Blemish Control Cleanser är dess effektivitet i behandlingen av akne. Produkten är formulerad med salicylsyra, en känd BHA som bidrar till att exfoliera huden, rensa porerna och minska inflammation, vilket gör den till ett starkt verktyg i kampen mot akne.
Nackdelar
 • Men, trots dess fördelar, finns det några nackdelar att överväga. För det första kan vissa användare uppleva en initial försämring av deras akne när de börjar använda produkten på grund av den exfolierande effekten av salicylsyra, även om detta ofta förbättras över tid.
 • För det andra, trots att CeraVe Blemish Control Cleanser är icke-irriterande, kan vissa personer med mycket känslig hud reagera på produkten. Det är alltid bäst att göra ett patch-test innan du introducerar en ny produkt i din hudvårdsrutin

kosttillskott mot akne

Varför ska man ta kosttillskott mot akne?

Akne är en hudsjukdom som drabbar näst intill alla människor i stor eller liten utsträckning någon gång under livstiden. Som tur är finns det mycket man kan göra och flera olika kosttillskott i form av både tabletter och kapslar existerar mot akne just nu. Däremot räcker det inte att bara ta ett kosttillskott i tron om det kommer göra någon magi för att helt bli av akne även om de förstås kan kan göra stor skillnad även för någon med hög tolerans.

Det finns vissa näringsämnen som kan användas mot akne i förebyggande syfte och det finns även kosttillskott som kan användas mot akne i proaktivt syfte, det vill säga när du redan fått din akne.

Det kostar inte mycket pengar att köpa in ett kosttillskott för akne heller, varför vi anser det vara väldigt prisvärt.

kosttillskott mot akne
Förhoppningsvis du före & efter att du haft akne på ditt ansikte

Vilken tid på dagen ska man ta kosttillskott mot akne?

Vi föreslår, även fast det här säkerligen låter bekant vid det här laget för er som besökt KostPro.se förut, att man intar den här typen av tillskott redan på morgonen till sin frukost för bästa effekt.

Trots att det är akne man vill behandla hemma så innehåller den här typen av kosttillskott i många fall näringsämnen i form av vitaminer och mineraler som kan pigga upp dig i allmänhet och ge dig ett sylvasst fokus trots att det inte var vad du jagade efter från första början.

Vilken typ av mat är bäst för att förebygga akne?

Fisk är välkänt för att kunna förebygga akne väldigt bra, varför vi placerar det väldigt högt upp på vår lista nedan kring vilken typ av mat som är bäst föra att bli av med akne.

Följande är några typer av mat vi anser vara viktiga för att jobba mot din akne i förebyggande syfte utan att göra allt för stora förändringar i din kost.

för och efter acne behandling
Vi tycker det är värt att överväga bland annat kosttillskott ifall man drabbats av allvarlig akne. Kosttillskott kan bidra till att bli av med din akne betydligt snabbare än annars.
 • Ät mer baljväxter (bönor & linser) samt fullkorn
 • Se till att äta betydligt mer omega 3-fetter för att märka stor skillnad: Naturliga och bra källor till Omega 3 är fet fisk som lax, makrill, sill, sardiner, vissa alger, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, linfrö och valnötter. I räkor finns det exempelvis 480 mg Omega 3 per ynka 100 gram. I makrill 299 mg Omega 3 per 100 gram.
 • Ät mer zink: Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor, ost och nötter är rika på zink

Vilken typ av kosttillskott är bäst mot akne?

I vårt tycke finns det primärt 4 typer av kosttillskott som primärt lämpar sig för någon som drabbats av akne och potentiellt fått stora problem med sin självkänsla till en följd av det.

Det här är vad vi och alla andra som kan något om kosttillskott i allmänhet men kosttillskott mot akne i synnerhet anser vara de viktigaste typerna av kosttillskott att leta efter om man drabbats av akne, och är även utgångspunkten för jämförelsen vi gjort ovan.

Vet du vad i den här tallriken som innehåller zink tro?

 • Vitamin B5: Det finns en studie gjord i Kina som tyder på att höga doser av vitamin B5 bidrar till minskade porer och därmed reducering av akne. Teorin bakom denna säger att den process som reglerar fettsyror inte fungerar tillräckligt bra utan hjälp av pantotensyra.

  Vi föreslår därmed att våra besökare överväger att inkludera vitamin B5-tillskott i sin kost för att verkligen ge sin akne en ordentlig sprak i baken.

 • Vitamin E: Forskning visar att personer som har akne inte bara har lägre nivåer av zink utan även av E-vitamin.

  Det räcker alltså inte med att bara ta zinktabletter mot acne, även andra kosttillskott kan behövas i vårt och mångas tycke.

  Vattenkrasse och avokadoolja är bra källor till E-vitamin dessutom och mat med ett högt innehåll av betakaroten (orange mat som pumpa, sötpotatis och morötter) innehåller mycket A-vitamin.

  När din hud känns stressad och ur balans är det vitamin E du behöver.
 • Vitamin C: Det här är en vitamin du kommer se rekommenderas på en mängd olika ställen på KostPro, och det kanske inte är så konstigt, det är trots allt en av din kropps enskilt viktigaste vitaminer — i synnerhet ifall haft oturen att drabbats av akne.

  Vitaminet är en kraftfull antioxidant och har visat sig vara väldigt effektiv när det gäller att hämma de fria radikaler som orsakar rynkor, ojämn hudton, slapp hud och allmänt åldrande. 

  C-vitamin är essentiell för bildning av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler av bindväv och för att bli av med akne så fort som möjligt, förslagsvis inom bara någon månad ifall du verkligen tror dig klara av att göra så stora förändringar i din vardag.
 • Zinktillskott: Se gärna vår jämförelse av vad vi anser vara de bästa zinktillskotten i Sverige just nu. Det är en artikel som med högsta sannolikhet kan hjälpa dig hitta ett grymt kosttillskott baserat på zink ifall det är vad du tror att du saknar och vad som kan hjälpa din akne.

  Som vi sagt tidigare är det inte ovanligt att människor som drabbats av acne har en brist av zink, varför detta kommit att bli den andra typen av kosttillskott vi rekommenderar i vår lilla lista över typer av kosttillskott som är bra mot akne.

 • Gammalinolensyra (GLA, även känt som nattolja): Det är känt bland människor att nattolja hjälper oerhört mycket, varför det här definitivt inte är en typ av kosttillskott mot akne vi kan lämna från att inkludera i vår lista.

 • Nyttiga tarmbakterier/probiotika: Även här har vi — som tur är för dig, förstås! — skapat en jämförelse av vad vi tror är de bästa probiotikatillskotten i Sverige i dagens läge. Vi hoppas du hittar något som passar dig, din plånbok och din tolerans för kosttillskott i allmänhet.

Gurkmeja är ett tillskott som också sägs ha en gynnsam effekt, läs mer om detta här.

Vi hoppas dock vi fick chansen att lära dig något nytt och att du känner dig mer självsäker inför faktumet att du (sannolikt) drabbats av akne och numera kan ta dig an det som en sann hjälte!

Som vi nämnde ovan — kunskap är makt.

Vi vill ge dig makten att bli bukt din akne.

Några allmäna kostråd i för att bättre undvika akne framöver

choklad är dåligt vid akneproblem
Var försiktig med choklad vännen!
 • Minska ditt mejeriintag: drick mindre mjölk eller pröva i varje fall laktosfri mjölk för att se ifall det gör någon skillnad på din hud. Ät även mindre produkter som är baserade på mjölk i stil med ost och milkshakes.
 • Drick mer vatten: den här säger förhoppningsvis sig själv, men om den inte gör det — drick mer vatten än redan du gör! Det är svårt att få i sig den mängd vatten man behöver och dessvärre lätt att inte få i sig den mängd vatten behöver varför vi anser att alla — oberoende av vem man är eller om man specifikt har problem med akne — bör dricka i alla fall 2 till 3 extra glas vatten om dagen.

  Det är fullt möjligt och inte allt för svårt i vårt tycke.
 • Ät mindre choklad: älskar du choklad? Hade du kunnat tänka dig att gifta dig med en ask Aladdin ifall den hade kunnat betala dina räkningar? Äter du mycket choklad — per definition? I så fall är det hög tid att minska mängden choklad du äter då det nämligen bidrar till akne i stor grad. Det här har du säkert hört förut. Det finns inga entydiga bevis i forskningen om sambandet mellan choklad och akne men många användare vi talat med världen över säger samma sak — när de började äta mindre choklad fick de mindre akne varför vi anser det här vara något vi slentrianmässigt kan rekommenderade våra läsare beroende på hur mycket choklad ni äter förstås. Vi vet att ni inte är helt oskyldiga!
 • Ät mindre fett i allmänhet: se punkten precis ovan.

  Sluta äta ute lika mycket ifall det är något du gör ofta.

  En hälsosam kost är, även ifall det känns som att vi upprepar oss nästa hela tiden, oerhört kritiskt och kanske något av det viktigaste du har — i synnerhet ifall du drabbats av akne och vill bli av med det så snabbt det bara går. Då måste du försöka ta råden vi publicerat på den här webbplatsen, vi lovar att de fungerar förutsatt att du prövar tipsen både vad gäller att göra om din kost och användningen av kosttillskott.
 • Ät mer omega-3-fetter: vi har skrivit tusentals paragrafer kring hur viktiga omega-3-fetter är för människor, både kvinnor och män. Vi har även gjort en jämförelse av vad vi anser vara de bästa fiskoljorna.

  En viktig källa till omega-3 är fiskolja. Fet fisk är rik på näringsämnen och är därför en viktig del av en hälsosam, balanserad kost. Fisk och skaldjur har även ett lågt GI och fiskolja är känt för att vara bra för huden.

  Som tur för dig har vi redan gjort en jämförelse av vad vi anser vara de bästa omega 3-fetterna. Se gärna vår jämförelse här borta. Vi hoppas vi kan vara till hjälp även där, även fast du kanske inte specifikt bestämt dig för att köpa just tillskott baserade på omega 3-fetter ännu.
 • Ge din kropp den mängd antioxidanter den behöver: Mörka frukter och bär (t.ex. röda druvor, blåbär) innehåller väldigt, väldigt mycket antioxidanter i jämförelse med andra livsmedel och har en hög andel fibrer som kan bidra till att reglera insulin.
acneproblem

Faktorer att ta hänsyn till när du och vi väljer bästa tillskotten mot akne

När vi utser de bästa kosttillskotten mot acne, finns det flera faktorer vi tar hänsyn till.

 1. Ingredienser: Vi tittar på vilka ingredienser som finns i kosttillskottet. Idealiskt vill vi se bevisade akne-bekämpande ingredienser som zink, vitamin A, E, D och Omega-3 fettsyror. Vi letar även efter tillskott som innehåller probiotika, eftersom en hälsosam tarmflora kan bidra till bättre hudhälsa.
 2. Kvalitet och renhet: Vi undersöker varje produkts kvalitet och renhet. Vi föredrar produkter som är certifierade av tredje part, fria från skadliga tillsatser och tillverkade under strikt kvalitetskontroll.
 3. Dosering: Doseringen av varje ingrediens är också viktig. Vi vill se en dos som är både säker och effektiv, baserat på vetenskaplig forskning.
 4. Prisvärdhet: Vi tar hänsyn till kostnaden för varje kosttillskott. En dyrare produkt är inte nödvändigtvis bättre, och vi vill rekommendera produkter som ger bra värde för pengarna.
 5. Kundrecensioner: Vi läser recensioner från verkliga kunder för att få en uppfattning om hur väl kosttillskottet fungerar i praktiken. Vi tar i beaktande om kunder har rapporterat några positiva effekter eller biverkningar.
 6. Varumärkets rykte: Slutligen tar vi hänsyn till varumärkets rykte. Vi föredrar företag som är kända för sin integritet, kundservice och engagemang för kvalitet.

Dessa delar får egna betyg för varje produkt som vi sedan summerar till ett totalbetyg som vi använder för att skapa vår bäst i test lista.

Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer, strävar vi efter att rekommendera kosttillskott som är säkra, effektiva och av högsta kvalitet.

tillskottsbibeln testar b5
KostPro testar B5 pantotensyra

Vanliga frågor – Acne

Vilka tillskott har störst sannolikhet att fungera mot acne?

Många anser att vitamin B5 har störst sannolikhet att fungera.

Hur lång tid tar det innan en finne är borta?

Inflammationen avtar efter några dagar eller veckor, beroende på hur stora de är. Större utbrott av finnar kan läka under bildandet av ärr som kommer att följa en resten av livet. Det kan variera beroende på individ, men det tar vanligtvis några veckor till några månader att se märkbara resultat. Kosttillskott är oftast mest effektiva när de används regelbundet och över en längre tid.

Vilken typ av kosttillskott är bäst mot akne?

Kosttillskott mot acne är produkter som är designade för att stödja kroppens naturliga funktioner och bidra till att förebygga eller minska akneutbrott. De kan innehålla vitaminer, mineraler, probiotika eller andra ämnen som anses vara bra för huden. Vitamin B5, E, C och Zink är bra ämnen mot akne.

Vilka typer av kosttillskott är bra mot acne?

Kosttillskott som innehåller zink, vitamin A, E och D samt Omega-3 fettsyror har visat sig vara effektiva mot acne. Även probiotika kan vara till hjälp, då de kan bidra till en bättre tarmhälsa vilket i sin tur kan påverka hudens tillstånd.

Finns det några biverkningar av att ta kosttillskott mot acne?

Biverkningar är oftast sällsynta, men de kan inkludera magproblem, illamående eller allergiska reaktioner. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller farmaceut innan du börjar ta nya kosttillskott.

Kan jag bara ta kosttillskott för att behandla min acne?

Kosttillskott kan vara en del av en övergripande strategi för att hantera acne, men de bör inte användas som en enda behandling. En hälsosam kost, regelbunden motion, god hygien och möjligen receptbelagda mediciner är också viktiga aspekter av aknebehandling.

Sammanfattning

I vår guide om kosttillskott mot acne har vi djupdykt i ämnet för att ge dig den mest aktuella och relevanta informationen. Vi har undersökt vad kosttillskott mot acne är och vilka som kan vara effektiva, inklusive de som innehåller zink, vitamin A, E, D, Omega-3 fettsyror och probiotika.

Vi har betonat att kosttillskott kan ta några veckor till månader att ge märkbara resultat och att de bör användas i samklang med andra aknebehandlingsmetoder, som en hälsosam kost, regelbunden motion och god hygien.

Vi har också tagit upp potentiella biverkningar och betonat vikten av att rådgöra med en läkare eller farmaceut innan du börjar ta nya kosttillskott, särskilt om du är gravid, ammar eller har vissa medicinska tillstånd.

När det gäller att välja de bästa kosttillskotten mot acne, har vi diskuterat en rad viktiga faktorer, inklusive ingredienser, kvalitet och renhet, dosering, prisvärdhet, kundrecensioner och varumärkets rykte.

Vår guide syftar till att ge dig den kunskap och de verktyg du behöver för att fatta välgrundade beslut om kosttillskott mot acne, och att hjälpa dig hitta produkter som kan stödja din hudhälsa och bidra till att minska akne.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa akne -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Kosttillskotten mot akne – Slutsats


Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :