Bästa Paranötterna – Köpguide & Fakta 2024

Hem » Hälsa » Örter & Superfoods » Bästa Paranötterna – Köpguide & Fakta 2024

Om du är på jakt efter de bästa paranötterna på marknaden, har du kommit till rätt plats. Paranötter är kända för sina exceptionella hälsofördelar, bland annat förmågan att bidra till ett hälsosamt blodtryck.

I den här artikeln kommer vi att prata om varför det är så och vart du kan köpa de bästa paranötter som vi listar i vårt bäst i test!

Följ med oss på denna resa genom paranötternas fascinerande värld och låt oss hjälpa dig med att göra det bästa valet nästa gång du överväger att köpa paranötter.

Bäst i test – Paranötter – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa paranöt

Bäst i test
Powerfruits Ekologiska Paranötter, 1 kg

Powerfruits Ekologiska Paranötter, 1 kg

MÄNGD: 1000 G
PER KILO: 379 kr

Powerfruits Ekologiska Paranötter är en delikatess som erbjuder hälsosamma, fettrika nötter, perfekta för snacking eller matlagning. Med sin rika, krämiga konsistens och goda smak står dessa nötter ut i vår testning.

Användarrecensioner för Powerfruits Ekologiska Paranötter är överväldigande positiva. Användare som Ulrike och Neta nämner den utmärkta kvaliteten på nötterna och det bra priset. Andra, som Carina och Kerstin, berömmer smaken och det faktum att nötterna är ekologiska.

Med tanke på kvaliteten, smaken och näringsprofilen på Powerfruits Ekologiska Paranötter, är vi glada att rekommendera denna produkt. Dess mångsidighet i köket och det faktum att de är ekologiska är bara grädde på moset. Kundernas positiva feedback bekräftar ytterligare vår bedömning att dessa paranötter är ett utmärkt val för alla som letar efter ett hälsosamt och gott tillägg till deras kost. Därför har vi valt Powerfruits Ekologiska Paranötter som bäst i vårt test.

Ca pris: 349 kr

 

Fördelar
 • Högkvalitativ produkt: Paranötterna är 100% ekologiska och fria från tillsatser, vilket garanterar att du får en ren, naturlig produkt.
 • Mångsidig användning: Paranötterna är inte bara utmärkta för snacking, de kan också användas i matlagning och sallader, vilket gör dem till en mångsidig ingrediens i köket.
 • Näringsrik: Med 72 g fett per 100 g, är dessa nötter bland de mest fettrika nötterna, men de innehåller endast 6 g mättat fett per 100 g. Dessutom innehåller de 10 g kostfiber per 100 g, vilket ger dig en näringsrik snack.
Nackdelar
 • Till dags dato har vi inte stött på några betydande nackdelar med Powerfruits Ekologiska Paranötter.
Prisvärda
Rawfoodshop Paranötter EKO, 500 g

Rawfoodshop Paranötter EKO, 500 g

MÄNGD: 500 G
PER KILO: 310 kr

Rawfoodshops förpackning på 500 gram med aromatiska paranötter. Rika på antioxidanter, mineraler och selen.

Kundrecensioner för Rawfoodshop Paranötter Ekologiska har varit överväldigande positiva. Användare som Åsa och Östen nämner att nötterna är goda och fräscha. Lena, en annan kund, älskar att blanda dem med andra nötter i hennes müsli, vilket bekräftar deras mångsidighet.

Go nuts!!

Ca pris: 155 kr

 

Fördelar
 • Ren och naturlig: Nötterna är 100% ekologiska och råtorkade, vilket innebär att du får njuta av nötterna i deras mest naturliga form, utan tillsatser.
 • Aromatisk smak: Paranötter har en distinkt, nötig och aromatisk smak som är omisskännlig och lätt att älska.
 • Mångsidig användning: De är perfekta att äta som de är som ett hälsosamt och näringsrikt snack, men de kan också användas i matlagning och bakning, vilket ger en unik smak till dina rätter.
Nackdelar
 • Inga större nackdelar har upptäckts under vår granskning av Rawfoodshop Paranötter Ekologiska. Dock bör konsumenter vara medvetna om att dessa är högfeta nötter, och som med alla nötter bör de konsumeras i begränsad mängd.

Naturella ekologiska paranötter (Brazil nut). Perfekta att hacka och strö över maträtter eller kvarg. Eller ät dem som de är. Laddade med vitaminer och mineraler mm.

Biofood Paranötter Ekologiska har övervägande positiva recensioner. Användare som Sara och Kristin beskriver nötterna som "toppenfina" och "färska". Helen betonar att nötterna är "goda och mättande" med en "rund och fyllig smak", medan Lars kommenterar på deras "god kvalitet". 

Ca pris: 82 kr

 

Fördelar
 • Ekologiska: Paranötterna är ekologiskt odlade, vilket betyder att de är fria från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
 • Näringsrika: De är rika på mineraler som fosfor, kalium, magnesium och särskilt selen, vilket är ett kraftfullt antioxidant.
Nackdelar
 • Anette, en verifierad köpare, nämner att nötterna är dyra. Detta kan vara något att tänka på, men det är viktigt att notera att du betalar för kvalitet och ekologisk odling.

RawPowder Paranöt Ekologiska är högkvalitativa ekologiska paranötter. De är naturella, utan rostning, tillsatt olja eller salt. Dessa nötter har en god smörig smak och är rika på protein och hälsosamma fettsyror samt vitaminer och mineraler som E-vitamin och selen. De kan användas i bakning eller ätas som snacks.

De flesta recensioner av RawPowder Paranöt Ekologiska är mycket positiva. Användare som Elisabet, Agnetha, Martha, Ingegerd, Britt-Marie och Kent beskriver nötterna som "väldigt färska och goda", "mycket bra"

Ca pris: 89 kr

 

Fördelar
 • Ekologiska: Paranötterna är ekologiskt odlade, vilket garanterar att de är fria från skadliga kemikalier och konstgödsel.
 • Fräscha
Nackdelar
 • En verifierad köpare, Lilia, nämner att hon fick en obehaglig upplevelse med nötterna då de smakade mögel. Men butiksägaren var snabb att svara och erbjöd hjälp, vilket indikerar bra kundservice.

Bästa paranötterna

Köpguide paranötter

Vad är paranötter?

Paranöten kommer från Sydamerika, och där växer den helt vilt i Amazonas. Eftersom den växer naturligt utan inblandning från människor så innehåller den inga bekämpningsmedel, vilket ju är toppen!

Visste du att paranöten egentligen faktiskt är ett frö?

Vad är det som är så bra med paranötter?

Det finns ju så många olika sorters nötter att välja på idag, och alla har de olika hälsofördelar. Vad som är bäst för dina speciella behov kan vara svårt att veta. Men om man äter en kost som t.ex. lchf, eller är vegan så kan paranötter hjälpa dig att få i dig ordentligt med näring!

Just paranöten är lite speciell för den innehåller en rad olika nyttigheter för kroppen, som t.ex.:

 • Selen. Selen är bra för kroppens produktion av antioxidanter och är särskilt viktigt för dig som inte äter kött!
 • Magnesium, minskar risken för bland annat depression.
 • B1-vitamin, hjälper till att reglera förbränningen av kolhydrater.
 • Kalium, som kan sänka blodtrycket.
 • E-vitamin som stärker immunförsvaret.
 • Zink, som gör att hår, hud och naglar mår bra!

Som du ser kan man verkligen hitta många bra anledningar att äta några paranötter om dagen!

Vad är paranötters näringsvärde?

Som alla nötter är paranöten energität och fullpackad med näring. Det kan ändå vara intressant att veta lite mer ingående om innehållet. Här är en lista på paranötters näringsvärde:

Per 100 gram

Energi (kcal): 683
Kolhydrater (g): 0
Protein (g): 14,20
Fett (g): 67,80

Som man kan se är det ett relativt högt proteininnehåll vilket är positivt och man äter en kost för att främja muskeluppbyggnad. Fettinnehållet är som hos andra nötter också väldigt högt.

Det här gör ju att man inte bör äta för många paranötter varje dag, eftersom det är lätt att man hamnar på ett för högt energiintag som sen leder till viktökning. Och det vill vi ju inte såklart!

Det här leder oss ju då till frågan:

Hur många paranötter om dagen kan man äta?

Enligt studier så kan det räcka med så lite som en paranöt om dagen för att påverka sin hälsa positivt, om man till exempel lider av selenbrist. Det verkar också som att fler än 5 kan bli för mycket ur vissa aspekter.

För det kan tydligen bli för mycket av det goda. Det här leder oss till att titta på om det faktiskt finns något negativt med för stort intag av paranötter…

nötmix med paranötter


Finns det några risker med att äta paranötter?

Förutom att det skulle vara lätt att lägga på sig övervikt genom att äta väldigt mycket nötter varje dag (gäller som sagt såklart inte bara paranöten), så finns det några andra saker man ska tänka på när det kommer till just paranötter:

 • De kan innehålla mögelgiftet aflatoxin, som kan leda till levercancer. Men nu ska du inte bli rädd för att äta paranötter av den här anledningen, för de nötter som kommer till Sverige måste gå igenom en gränskontroll där halterna av aflatoxin kontrolleras.

  På det viset kommer bara de bästa paranötterna ut i handeln. Så se alltså bara till att bara äta de bästa nötterna (ljusa i färgen, släta och utan dålig lukt) så är du på den säkra sidan!

 • Paranötter är det livsmedel som sägs innehålla mest radium. Ja du läste rätt. De är radioaktiva! Men det mesta av strålningen passerar ofarligt genom kroppen, och det är riskfritt att äta om man håller sig till rimliga mängder såklart. Men det kan ju vara bra och intressant att veta!


Hur smakar paranötter?

Paranöten har en ganska kraftig smak, och påminner rätt så mycket om kokos.

Hur använder jag paranötterna?

Många gillar att äta dem bara som de är, för de är verkligen goda! Men här kommer några andra tips som du kan testa:

 • Rosta dem själv och strö på lite flingsalt. Enkelt och gott!
 • Doppa dem i choklad. Färg och kvalitet väljer du!
 • Gör en kolapaj med paranötter: https://baka.se/recept/pajer/kolapaj-med-paranotter
 • Ha dem i kakor!
 • Strö över kvargen, filen eller yoghurten till frukost.

kakor med paranöt

Hur mycket kostar paranötter?

Paranötter kostar mellan 200-500 kr per kg ungefär. Det finns en massa olika märken och volymer på påsar att köpa, även i lösvikt i livsmedelsbutiker. Här, i vår recension och test, kan du hitta många olika förslag!

Var kan man köpa paranötter?

Paranötter kan man köpa i de flesta livsmedelsbutikerna. I vissa butiker säljs det också i lösvikt om det finns naturgodis. Det finns också många webbutiker som är specialiserade på till exempel hälsokost och så vidare som säljer paranötter. Här i vårt test kan du hitta olika ställen som säljer paranötter och levererar direkt hem till dig.

KostPros bästa paranöt

När vi utser de bästa paranötterna, tar vi hänsyn till flera viktiga faktorer. Här är några av dem:

 1. Källa och kvalitet: Vi letar efter tillskott där paranötterna har odlats i miljövänliga förhållanden och är certifierade organiska, vilket garanterar att de är fria från skadliga kemikalier.
 2. Bearbetningsmetod: Vi ser till att paranötterna har bearbetats på ett sätt som bevarar deras näringsämnen, och att de inte har utsatts för onödiga kemikalier eller hög värme under bearbetningsprocessen.
 3. Näringsinnehåll: Paranötter är rika på selen, ett viktigt mineral för immunfunktion och sköldkörtelhälsa. Vi föredrar tillskott som erbjuder en betydande mängd selen per portion.
 4. Innehållsförteckning: Vi kontrollerar etiketterna noga för att se till att det inte finns några onödiga tillsatser, som konserveringsmedel, färgämnen, eller fyllnadsmedel.
 5. Förpackning: Vi anser att tillskott bör förvaras i mörka, lufttäta behållare för att skydda dem mot oxidation och förlänga deras hållbarhet.
 6. Varumärkets rykte: Vi litar mer på företag som har goda recensioner, är transparenta om sin tillverkningsprocess, och har en stark hängivenhet till kvalitet och hållbarhet.

Genom att noggrant granska dessa faktorer, kan vi hjälpa dig att hitta det bästa paranötterna för dina behov.

Hela topplistan och hela vår bäst i test hittar du här i bästa paranötterna kategorin.

Vanliga frågor – Paranötter

Vad är paranötter?

Paranötter är en typ av nötter som kommer från paranötträdet, en växtart som finns i Amazonas regnskog. De är kända för sin rika, krämiga smak och höga näringsinnehåll.

Hur kan jag använda paranöten?

Den kan användas på en mängd olika sätt. God som den är men passar exempelvis bra i kakor, doppa i mörk choklad eller strö över müslin

Vilka bra ämnen kan jag få i mig via paranötter?

Några är selen, magnesium, kalsium, fibrer och E-vitamin.

Är paranötter hälsosamma?

Ja, paranötter är mycket näringsrika. De innehåller höga halter av selen, ett viktigt mineral för människors hälsa, samt goda mängder av andra näringsämnen som magnesium, zink, vitaminer och hälsosamma fetter.

Är paranötter bra för viktminskning?

Paranötter är rika på protein och fibrer, vilka båda kan bidra till känslor av mättnad och kan därför hjälpa till att kontrollera hunger och understödja viktminskning. Dock är de också kaloritäta, så det är viktigt att äta dem i måttliga mängder.

Kan jag äta paranötter om jag är allergisk mot andra nötter?

Paranötter är en typ av trädmut, och personer som är allergiska mot andra trädmutar kan också vara allergiska mot paranötter. Om du har en nötallergi bör du rådgöra med din läkare innan du konsumerar paranötter.

Hur förvarar jag paranötter?

Paranötter håller sig bäst när de förvaras i en lufttät behållare på en sval, mörk och torr plats. Du kan även förvara dem i kylskåp för att förlänga hållbarheten.

Är paranötter farliga?

Paranötter är inte farliga om de konsumeras i måttliga mängder. De är rika på näringsämnen, inklusive selen, vilket är ett viktigt mineral för människors hälsa. Men om du äter för många paranötter kan du faktiskt få i dig för mycket selen, vilket kan leda till selenförgiftning. Symtom på selenförgiftning kan inkludera illamående, kräkningar, håravfall och i allvarliga fall kan det leda till nervskador.
Det är också värt att notera att paranötter kan utgöra en risk för personer med nötallergier.

Sammanfattning

Paranötter växer helt i det vilda i Amazonas i Sydamerika, vilket betyder att inga bekämpningsmedel används! Den är egentligen ett frö.

Om du har brist på selen, vill ha finare hud och hår, stärka immunförsvaret och få lägre blodtryck så är paranötter definitivt något för dig!

Paranötter innehåller mycket energi, fett och protein.

Det är inte farligt att äta paranötter i lagom mängd, men äter man för många så ska man vara medveten om att paranötter kan innehålla ett mögelgift som kan vara farligt. Men bara man ser till att äta de bästa nötterna är det ingen fara!

Paranötter är gott och passar utmärkt i en balanserad kost!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa paranötterna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare – Slutsats – KostPro.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa paranöt-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/notter-och-fron—rad

https://illvet.se/fysik/paranotter-ar-radioaktiva

https://unt.se/nyheter/uppsala/manga-missar-mogliga-notter-646997.aspx

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :