Bästa B12 Vitamin » Ny Köpguide & Test 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa B-vitamin 2024 » Bästa B12 Vitamin » Ny Köpguide & Test 2024

Hej och välkommen! Om du letar efter de bästa B12-tillskotten på marknaden, har du kommit rätt. B12-vitamin är avgörande för vår hälsa, påverkar vårt humör, energi, hud, matsmältning och minne.

Här på KostPro.se har vi testat och jämfört de bästa alternativen för att hjälpa dig hitta det perfekta tillskottet. Läs vidare för vår bäst i test lista och köpguide!

Sidan innehåller annonser

Bästa vitamin B12 kosttillskott – Bäst i vårt test

Topplistan Bästa B12

Bäst i test
Solgar Vitamin B12 1000

Solgar Vitamin B12 1000

PRIS/KAPSEL: 1,59 kr
VITAMIN B12/KAPSEL: 1000 µg

Solgar Vitamin B12 1000 är en av de mest välrenommerade och högkvalitativa B12-tillskotten på marknaden. Den innehåller en hög dos av metylkobalamin, den mest biologiskt tillgängliga formen av B12 som kan tas upp effektivt av kroppen. 

Mycket höga kundbetyg tillsammans med höga betyg i våra delmoment gör denna till vår testvinnare - Bäst i test - Vitamin B12

Ca pris: 160 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Innehåller en hög dos av metylkobalamin, vilket är en högkvalitativ form av B12 som lätt tas upp av kroppen.
 • Tillverkad av ett välrenommerat företag som har fokus på hög kvalitet och renhet av ingredienser.
 • Lämplig för veganer och vegetarianer, då den inte innehåller några animaliska produkter.
 • Innehåller inga onödiga tillsatser eller fyllmedel.
Nackdelar
 • Kan vara något dyrare än andra B12-tillskott på marknaden.

Ett högdoserat B12-tillskott, milt uttryckt. Innehåller hela 1000 µg per kapsel vilket är betydligt mer än en människan rekommenderade dagliga intag av vitamin B12. Har du en brist på vitamin b12 kommer det här tillskottet göra skillnad — det garanterar vi. Dessutom kostar en burk precis under 100 kr! Det här är, sett till mängden vitamin B12 per kapsel kombinerat med priset på det, ett av de bästa vitamin B12-tillskottet i vår jämförelse just nu.

Ca pris: 140 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Innehåller höga doser av B12-vitamin (1000 mcg per kapsel)
 • Tillverkad av högkvalitativa ingredienser
 • Prisvärd
Nackdelar

Kan inte vara lämplig för personer med känslighet för vissa tillsatser såsom magnesiumstearat

Fler produkter hittar du här

Bästa b12 vitaminer

Vad är B12?

Vitamin B12 är ett av åtta B-vitaminer och dess namn, kobalamin, kommer av att det innehåller grundämnet kobolt. Som nämnt ovan är det ett viktigt vitamin för mängder av processer i din kropp. Bland annat är det viktigt för bildningen av blodkroppar, för att kroppen ska kunna omvandla mat till bränsle och för nervsystemets funktion. 

Vi talade om brist på B12 ovan och det är en av de allra vanligaste näringsbristerna som finns. Detta är en typ av brist som är allmängällande oavsett var i världen vi tar oss en titt. Studier visar att det bland annat är vanligt med denna näringsbrist i bland annat Indien, Afrika och Mexiko.  

När det kommer till B12 och gränsvärden är det så att det inte är farligt med mycket B12. Du behöver således inte oroa dig över att du ska “överdosera” med negativa effekter. 

Varför ska man ta B12? 

Den största anledningen till varför man ska ta B12 är att det inte finns stora mängder i vår kropp. Det lagras i din lever, men lagret är inte stort nog för större mängder. Nu behövs det inte heller mycket av B12 för att vi ska fungera som vi ska, men det är ändå viktigt att mängden är rätt. 

Då brist på detta vitamin kan leda till många olika negativa effekter på kroppen är det viktigt att se till att man har en bra nivå på sitt dagliga intag. Ett bra tips är att ta vitamin B12 om man känner av att man inte får i sig tillräckligt mycket av de livsmedel (se nedan) som innehåller vitaminet naturligt. 

Det är väldigt lätt att ta B12 som kosttillskott då det finns som tabletter. Dosering är inte svårt det heller, du bara följer de råd och anvisningar som står på tablettburken du köper. 

B12 vitaminer till äldre

B12-vitaminer är särskilt viktiga för äldre personer, då kroppen kan ha svårt att absorbera vitaminet från maten på ett effektivt sätt. Detta kan leda till B12-brist, som kan orsaka trötthet, svaghet och minnesproblem. Äldre personer rekommenderas därför att ta B12-tillskott regelbundet för att försäkra sig om att de får i sig tillräckligt av vitaminet.

Hur kan man få vitamin B12 naturligt? 

Vitamin B12 får du i dig genom att tänka på vad du äter. Det är inte svårt att få i sig B12 om man äter livsmedel som fisk, ägg, kött, skaldjur, ost och mjölk. 

kött fisk och ägg med naturligt innehåll av b12

Lever är en extra bra källa till B12, så passa på att äta det om kött i övrigt ingår i din kosthållning. Du hittar det även i fermenterade produkter, så det finns ett flertal olika typer av mat som ger dig B12. 

En intressant sak med B12 är att det finns inaktiva former av detta vitamin. Det betyder att kroppen helt enkelt inte kan tillgodogöra sig vitaminet trots att det alltså existerar. Den inaktiva formen finner vi främst i vegetabilier. 

Om man är vegan eller vegetarian behövs det alltså ofta ett tillskott av B12, men det positiva är att man kan hitta det i bland annat berikade drycker. Det finns både havredryck, soja- och risdryck som är berikad. 

Innehåll av B12 i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd B12, µg/100g
Nöt lever stekt110 000
Ostron18 000
Lax kallrökt8 100
Pizza Marinara2 410
Stekt ägg2 240
Köttfässås1 000
Nöt högrev950
Fakta ifrån livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag ligger enligt livsmedelsverket enligt nedan:

rekommenderad daglig dos av b12 för olika åldrar
prokost testar vitamin b12

Vanliga symptom på B12-brist  

Bland de vanligaste symptomen på b12-brist hittar vi följande:

 • Värk i leder och muskler
 • Konstant trötthetskänsla
 • Yrsel och svaghetskänsla
 • Dålig aptit
 • Dålig tand- och munhälsa
 • Illamående, diarré
 • Koncentrationssvårigheter
 • Humörsvängningar

Om du känner dig hängig, har dålig hy, eller problem med andra “vanliga” saker kan det vara så enkelt som att du lider brist på just B12.

Det påverkar även hjärtat, så det är väldigt många grundläggande delar av din hälsa som påverkas av mängden B12 du har i din kropp. 

Eftersom B12 är en så viktig del av många viktiga kroppsliga processer är det också så att brist på B12 kan leda till en stor mängd olika symptom. Det är alltså ofta så att generella symptom kan ha att göra med just B12-brist. 

Om du har problem med din produktion av sköldkörtelhormon, vilket kallas för hypotyreos, kan det vara så att du lider brist på just B12. Det är alltså så att din sköldkörtel även den påverkas av ditt intag av B12. 

Ett av de största problemen med just B12 är att det är mycket svårt att upptäcka brist på det. Ju fler och ju vanligare symptom på brist, desto svårare är det att “pinpointa” att det är just den brist på detta som gäller. 

En viktig sak att tänka på när det kommer till B12-brist är att det kan vara så att en B12-behandling kan maskera brist på folsyra, Även det omvända gäller, så om du har symptom på brist på B12 och märker att det inte hjälper med tillskott är det klokt att undersöka om du har brist på folsyra. 

Det finns kosttillskott som innehåller B12 + folsyra och detta kan vara ett smart val för vissa. Exempel på dessa finns med i vår lista över bästa B12 tillskott.

Fördelar med B12-vitamin

Ökar energinivåerna: B12 spelar en nyckelroll i att omvandla mat till energi. Genom att ta B12-tillskott kan du märka en förbättring av din energinivå och minskad trötthet.

Stärker nervsystemet: Vitamin B12 är avgörande för att bibehålla ett friskt nervsystem. Det hjälper till att producera myelin, vilket skyddar nervcellerna och förbättrar nervimpulserna.

Förbättrar humöret: B12 kan bidra till att förbättra ditt humör och minska risken för depression. Det är involverat i produktionen av neurotransmittorer som reglerar humör och känslor.

Nackdelar med B12-vitamin

Risk för överdosering: Även om det är svårt att överdosera B12, kan mycket höga doser leda till biverkningar som hudutslag och magbesvär. Det är alltid bäst att följa rekommenderad dosering.

Interaktion med läkemedel: B12-tillskott kan interagera med vissa mediciner, som metformin och protonpumpshämmare, vilket kan minska deras effektivitet eller öka risken för biverkningar.

Känslighet för tillsatser: Vissa B12-tillskott innehåller tillsatser som kan orsaka allergiska reaktioner eller magbesvär hos känsliga individer. Det är viktigt att läsa ingredienslistan noggrant.

Tabell över B12 Tillskott

ProduktVitamin B12 per kapselPris per kapselAntal kapslarVeganskOmdöme
Solgar Vitamin B12 10001000 µg1,59 kr100Ja9.8
healthwell Vitamin B12 10001000 µg0,99 kr120Nej9.4
Great Earth Vitamin B12 1000 Vegan500 µg1,81 kr60Ja8.0
Healthwell Folsyra+B6+B12+D500 µg0,76 kr90Ja7.8
Bethover B-12 Vitamin 1mg1000 µg0,99 kr100Ja7.6

Att tänka på när du ska köpa B12 kosttillskott

När vi utser det bästa B12 tillskottet tar vi hänsyn till flera faktorer. Här är några viktiga faktorer vi bedömer:

 1. Typ av B12: Det finns flera typer av B12, inklusive metylkobalamin, adenosylkobalamin, cyanokobalamin och hydroxokobalamin. Vi bedömer vilken typ som är mest effektiv och lättast för kroppen att absorbera.
 2. Dosering: Doseringen är avgörande för att uppnå önskade effekter av B12-tillskott. Vi bedömer doseringen för att säkerställa att den är tillräcklig för att ge maximala fördelar för hälsan.
 3. Tillverkarens kvalitet: Vi bedömer tillverkarens kvalitet, inklusive kvalitetskontroll, produktionsstandarder och tillverkarens rykte.
 4. Tilläggsmaterial: Vi granskar tilläggsmaterial i tillskotten för att säkerställa att de inte innehåller skadliga tillsatser eller allergener.
 5. Pris: Priset på B12-tillskott varierar mycket mellan olika märken och produkter. Vi bedömer om priset är rimligt jämfört med andra produkter på marknaden och om det erbjuder bra valuta för pengarna.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan vi utse det bästa B12-tillskottet på marknaden för att hjälpa människor att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Vår testvinnare – Så har vi gjort vårt test

För att utse de bästa B12 vitamin kosttillskotten på marknaden har vi genomfört en omfattande undersökning och analys av olika produkter. Först och främst har vi tittat på produktens sammansättning och ingredienser för att se till att de innehåller högkvalitativt och väl absorberbart B12. Vi har också bedömt tillskottens dosering och potens, samt vilka former av B12 som används, då vissa former är mer effektiva än andra.

Vi har också undersökt produktens kvalitetssäkring och tillverkningsprocess, för att se till att produkterna tillverkas enligt höga standarder och att de är fria från föroreningar och andra skadliga ämnen. Dessutom har vi tagit hänsyn till produktens användarvänlighet, inklusive dess smak, konsistens och eventuella allergener.

För att sammanfatta vårt test har vi använt oss av en poängskala baserad på de faktorer vi har bedömt och sammanställt en lista över de bästa B12 tillskotten på marknaden baserat på våra resultat.

Till vårt slutbetyg har vi även tagit hänsyn till betyg och kommentarer från de som har testat och lämnat omdömen för produkten.

Topplista över bästa B12 vitaminer presenterar vi här.

Sammanfattning 

Vår genomgång visar att vitamin B12 är nödvändigt för många viktiga processer i din kropp. Detta gör att det är ett mycket viktigt tillskott som många behöver som ett dagligt tillskott för att må bra. 

Användare säger sig märka skillnad när de tar detta tillskott och enligt oss på KostPro är det värt att testa. Då det inte finns något som säger att man kan få några negativa effekter av B12 är det för alla. 

Great Earth Vitamin B12 1000 Vegan

Great Earth Vitamin B12 1000 Vegan

Vegetabilisk B12-vitamin som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Smakar bröd enligt vissa, men är ett något prisvärt vitamin B12-tillskott i vårt tycke. Perfekt för vegeterianer och veganer.

PRIS/KAPSEL: 1,81 kr
VITAMIN B12/KAPSEL: 500 µg

Healthwell Folsyra+B6+B12+D

Healthwell Folsyra+B6+B12+D

Vi försöker hålla oss från att göra allt för uppenbara produktrekommendationer på Tillskottsbibeln, men det här är tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller när du ammar. Det innehåller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. Vänligt för vegetarianer och gör så du känner dig piggare i allmänhet med största sannolikhet. Bra mot illamående dessutom.

PRIS/KAPSEL: 0,76 kr

Bethover B-12 Vitamin 1mg 100 Tuggtabletter

Bethover B-12 Vitamin 1mg 100 Tuggtabletter

Ett vitamin B12-tillskott som inte innehåller animaliska ingredienser. Med smak av hallon. Väldigt prisvärt och kommer i liten burk som är lätt att ta med sig vart som helst.

PRIS/TABLETT: 0,99 kr
VITAMIN B12/TABLETT: 1000 µg

OmniVegan Veg B12

OmniVegan Veg B12

Veg B12 från Omnisym är en sugtablett med vitamin B12 i hög styrka av den aktiva formen metylkobalamin.

PRIS/KAPSEL: 1,57 kr
VITAMIN B12/KAPSEL: 1000 µg

Helhetshälsa B12-vitamin 90 kapslar

Helhetshälsa B12-vitamin 90 kapslar

Ett vitamin B12-tillskott som är perfekt för veganer och vegeterianer då det är är registrerat av Vegan Society. Även bra för människor över 50.

PRIS/TABLETT: 1,51 kr
VITAMIN B12/TABLETT: 500 µg

FAQ – Vitamin B12

Vilka är de vanligaste symptomen för brist av vitamin B12

Vanliga symtom kan vara: Värk i leder, trötthet, domningar eller stickningar i fingrar eller tår.

Hur mycket ska B12 värdet ligga på?

Det finns mycket som tyder på att en optimal nivå av vitamin B12 bör vara > 250-300 pmol/L. Vid lägre nivåer kan läkaren mäta innehållet av ämnena homocystein och metylmalonsyra i blodet, för att mer exakt avgöra om det finns en verklig brist.

Hur lång tid tar det för att märka om extra B12 ger någon effekt?

Det kan ta upp till 2 månader innan du märker någon effekt.

Vilka är de bästa B12-tillskotten på marknaden?

Det beror på individuella behov och preferenser. Vi rekommenderar att du läser igenom vår bäst-i-test lista och väljer ett tillskott som passar dina behov.

Varför kan det vara viktigt att ta B12-tillskott?

B12 är en viktig vitamin som hjälper till att hålla nervsystemet och blodkropparna friska, samt främjar produktionen av DNA. Personer som är veganer, vegetarianer eller har svårt att absorbera B12 från maten kan behöva tillskott.

Vilka olika former av B12-tillskott finns det?

Vanliga former inkluderar metylkobalamin, adenosylkobalamin och cyanokobalamin. Det finns också tuggbara tabletter, flytande form och spray.

Vilken dos av B12 är lämplig att ta?

Det beror på ålder, hälsa och livsstil. Generellt rekommenderas en daglig dos på minst 2,4 mcg för vuxna, men vissa personer kan behöva högre doser.

Vilka livsmedel är rika på B12?

Matkällor som innehåller höga nivåer av B12 inkluderar animaliska produkter som kött, fisk, mjölk och ägg. För vegetarianer och veganer kan B12 också hittas i berikade livsmedel som spannmål och mjölkalternativ.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de B12 -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Vitamin B12 -tillskott


Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmede….

https://www.apotekhjartat.se/tips-och-rad/…

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hjarta-…

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :