Bästa Biotin Vitamin Tillskott 2024

Hem » Hälsa » Sömn & Stress » Bästa Biotin Vitamin Tillskott 2024

Biotin är en viktig B-vitamin som spelar en avgörande roll för hälsan hos hår, hud och naglar. Det är också viktigt för en sund ämnesomsättning och energiproduktion. Brist på biotin kan leda till en mängd olika hälsoproblem, inklusive håravfall, hudirritation och trötthet.

På denna sida kommer vi att utforska de bästa biotin vitamin tillskotten som finns tillgängliga på marknaden idag, och vad du bör tänka på när du ska köpa och välja ett tillskott för att uppnå maximala hälsofördelar. Köpguide och bäst i test Biotin kommer här:

Sidan innehåller annonser

Bästa Biotin Vitamin Tillskotten i olika kategorier

Topplistan Bäst i Test Biotin Tillskott

Vi har valt Biotin 10000 från Healthwell som bäst i test bland av flera anledningar. Först och främst är produkten högdoserad, med 10 000 mcg biotin per kapsel, vilket ger en kraftfull dos av detta viktiga vitamin.

Dessutom är produkten tillverkad av ett välrenommerat företag som är känt för att använda högkvalitativa ingredienser.

Bidrar till energiomsättningen och ger finare hår och hud! Användare är mycket nöjda och upplever att det här tillskottet fungerar klockrent! Biotin är ett effektivt hjälpmedel i kampen mot bland annat eksem. 

Kapslarna är lätta att svälja eftersom de är väldigt små och den enda nackdelen kanske kan vara det lite högre priset. De som använder Biotin 10000 är däremot väldigt nöjda trots det!

Finns även med doseringen 5000 mikrogram biotin som mycket väl kan fungera och är klart billigare.

Ca pris: 349 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kraftfull dosering: Biotin 10000 från Healthwell ger en potent dos av biotin, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer som behöver extra stöd för att upprätthålla en hälsosam hud, hår och naglar.
 • Stöder många kroppsfunktioner: Biotin är en viktig komponent i många enzymer och är nödvändigt för att upprätthålla en rad kroppsfunktioner, inklusive energiproduktion och metabolism av kolhydrater, fetter och proteiner.
 • Kapslar som är lätta att svälja: Healthwell Biotin 10000 kommer i "lätta att svälja kapslar", vilket gör dem enkla att ta som en del av din dagliga rutin.
Nackdelar

Överdosering kan orsaka biverkningar: Även om biotin anses vara säkert även i höga doser, kan vissa personer uppleva biverkningar som klåda, utslag eller magproblem. 

En till Healthwell-produkt med Biotin, men lite svagare med sina 5000 mcg per kapsel. Har annars samma fina effekter på hår, hud och naglar som sitt mer högdoserade syskon. Helt vegetabiliska kapslar!

Biotin, även känd som vitamin B7, är en viktig komponent i vår kropps hälsa, ansvarig för att omvandla vissa näringsämnen till energi samt för att upprätthålla hälsan för hår, hud och naglar.

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de största fördelarna med Biotin 5000 är dess höga koncentration av biotin, vilket är särskilt fördelaktigt för de som har brist på detta viktiga vitamin.
 • Produkten är också lätt att inta tack vare dess vegetabiliska kapslar, vilket gör den lämplig för både vegetarianer och veganer.
Nackdelar
 • Nackdelarna med Biotin 5000 är relativt få, men det är viktigt att notera att vissa individer kan uppleva milda biverkningar som magproblem vid första användningen. 

Ger ett normalt immunförsvar, ökad energiomsättning och fint hår och fina naglar. Varje kapsel innehåller 5000 mcg biotin och är helt veganska! Många berättar att de har slutat tappa hår sedan de började med den här!

Testare anser sig ha sett resultat på bland annat håret.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Solgar är en välkänd tillverkare av högkvalitativa kosttillskott.
 • Kapslarna är enkla att svälja och innehåller inga onödiga tillsatser.
 • Biotin i högre doser kan ge ökade hälsofördelar, såsom förbättrat hår, hud och naglar.
Nackdelar
 • Detta tillskott innehåller inte andra näringsämnen eller ingredienser som kan bidra till ökad hälsoeffekt.
Biotin 5000

Biotin 5000

MÄNGD: 60 kapslar

Dessa kapslar bidrar till normal nervfunktion, energiomsättning och bibehåller normal hår, hud, slemhinnor och naglar! Varje kapsel är högdoserad med 8 mg biotin. Användare tycker att den gör en enorm skillnad för håret!

Ca pris: 260 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Användare har rapporterat en märkbar förbättring i kvaliteten på deras hår, hud och naglar efter att ha tagit Thorne Biotin 5000 regelbundet. Dessutom har vissa användare upplevt ökad energi och förbättrad blodsockerkontroll, vilket är två ytterligare fördelar med biotin.
Nackdelar
 • När det gäller nackdelarna är Thorne Biotin 5000 lite dyrare än vissa andra biotintillskott på marknaden. 

Biotin i tablettform där varje tablett innehåller 1000 mcg biotin. Dessa tabletter är utvecklade för att utsöndras under en längre tid med en teknik som kallas för ”time release” som är unikt just för denna tillverkare.

Många anser att de har fått ett tjockare och glansigare hår med denna produkt!

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Great Earth är en välrenommerad tillverkare av högkvalitativa kosttillskott.
 • Denna produkt innehåller en rimlig dos av biotin per tablett, vilket är nära det rekommenderade dagliga intaget av biotin.
 • Priset för produkten är relativt lågt jämfört med många andra biotin tillskott på marknaden.
Nackdelar
 • Denna produkt innehåller inte andra näringsämnen eller ingredienser som kan bidra till ökad hälsoeffekt.
bästa biotin vitamin h

Köpguide för Biotin -tillskott

Vad är biotin?

Biotin kallades tidigare för Vitamin H. Detta är inte en vanlig benämning idag, men om någon använder detta begrepp är det alltså biotin det handlar om. Vissa väljer idag att kalla biotin för Vitamin B7, så även det är en relativt vanlig benämning.

Normalt är det på det viset att matens innehåll av bästa biotin täcker in vårt behov av detta vitamin, men det finns enstaka fall med brist på biotin. Studier visar dock att detta är mycket ovanligt.

Varför behöver vi biotin?

Biotin är ett ämne som kroppen behöver för fettsyraomsättningen. Har man brist på biotin kan man se detta på bland annat att det blir problem med förbränningen.

Biotin hjälper kroppen att ta energi och näringsämnen från fetter, kolhydrater och proteiner vi får i oss via vår kost. Dessutom är biotin bra för tarmfloran och det absorberas snabbt genom tunntarmen utan att brytas ner.

Detta ämne tar även hand om hår, hud och naglar. Tecken på brist på biotin är därför livlöst hår och glåmig hy samt naglar av dålig kvalitet.

Bästa vitaminet för håret, huden och naglarna?

En av de bästa sakerna med bästa biotin och en av de vanligaste anledningarna till att man väljer att köpa detta tillskott har att göra med att man vill ha bättre kvalitet på hår, hud och naglar.

Biotin har en förmåga att gynna hårväxt, vilket gör att detta är ett av de bästa kosttillskotten för personer som är drabbade av tunt hår eller håravfall. Då biotin hjälper till att bygga proteinet i kroppen bidrar det även till snabbare hårväxt. Faktum är att ett av de vanligaste kommentarerna från kunder som har testat är att dessa vitaminer för håret verkligen gör skillnad.

Även huden boostas av ett tillskott av extra biotin, så vill du ha extra klar hy med ny lyster är detta, enligt oss på KostPro, ett av de bästa kosttillskotten du kan köpa. För dig med naglar som skivar sig eller går sönder är biotin en räddare i nöden även där.

Välj en av de produkter vi har med i vår recension för att se efter vilken av de produkter vi har med som bäst i test passar just dig. Olika användare upplever att olika tillskott är mer eller mindre bra – vi har alla olika åsikter om vad som är bäst inom olika segment, så även när det kommer till biotin.

biotin hår hud naglar

Biotin i maten

Vitaminet är vattenlösligt och du hittar ämnet i nästan all mat. Livsmedel som är särskilt rika på biotin är bland annat havregryn, äggula och lever.

Den bästa maten du kan äta för att få i dig lagom dos av biotin dagligen är utöver ovan bland annat fisk, avokado, bönor och linser. Då biotin tål upphettning och tillagning är det inte svårt att få i sig av vitaminet. Vare sig man äter maten som innehåller biotin kall eller varm tillgodoser sig kroppen vitaminet.

Då det finns biotin i bland annat bönor och linser är det inte svårt för veganer eller vegetarianer att få i sig bra biotin.

Brist på biotin

Om det, mot all förmodan, skulle vara så att man får brist på biotin är det bland annat följande symptom man ska se upp med:

 • Trötthet
 • Sömnbesvär
 • Håravfall
 • Torra ögon
 • Torr hy

Rekommenderat dagligt intag av biotin

Enligt Livsmedelsverket är det så att en vuxen person som äter varierad kost får i sig ungefär 40 mikrogram biotin dagligen. Enligt Efsa (den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) är 40 mikrogram ett tillräckligt intag per dag.

Man behöver inte själv oroa sig över at lida brist på detta ämne, men är det så att man vill boosta hår, hud och naglar, eller om man tror sig lida brist på biotin av en eller annan anledning, är det en god idé att köpa biotin som kosttillskott.

Här är en tabell som visar några av de vanligaste typerna av biotin tillskott och deras egenskaper:

Typ av biotin tillskottEgenskaper
Biotin kapslarVanligtvis tillverkade med gelatin eller vegetabiliska kapslar och innehåller en koncentrerad dos av biotin. Kan vara lättare att svälja än tabletter.
Biotin tabletterInnehåller en koncentrerad dos av biotin. Kan vara svåra att svälja för vissa personer.
Flytande biotin tillskottInnehåller biotin i flytande form som enkelt kan blandas med drycker eller mat. Kan vara enklare för personer som har svårt att svälja kapslar eller tabletter.
Biotin tillskott med andra ingredienserVissa biotin tillskott innehåller även andra ingredienser, såsom kollagen, keratin och andra vitaminer och mineraler, som kan ge ytterligare hälsofördelar.
Tuggbara biotin tillskottInnehåller biotin i form av en tuggtablett och kan vara enklare för personer som har svårt att svälja kapslar eller tabletter.

Det är viktigt att notera att oavsett vilken typ av biotin tillskott du väljer, så är det viktigt att välja en produkt av hög kvalitet som innehåller en tillräckligt hög dos av biotin för att få önskade hälsoeffekter.

Biverkningar vid stort intag av Biotin

Även om biotin är en viktig vitamin för hälsan, kan höga doser av biotin orsaka biverkningar hos vissa personer. De vanligaste biverkningarna vid för stort intag av biotin inkluderar akne och magproblem. Detta kan särskilt gälla personer som tar mycket höga doser av biotin, vanligtvis mer än 10 mg per dag. Dessa doser är dock mycket högre än vad som rekommenderas för dagligt intag.

Det är viktigt att notera att dessa biverkningar är mycket sällsynta och att biotin generellt anses vara en säker vitamin att ta som tillskott. Om du upplever några ovanliga biverkningar när du tar biotin tillskott, bör du kontakta din läkare för råd.

handla biotin på nätet

Vanliga frågor – Biotin

Vad kan visa på för lite biotin?

Symtomen på brist på biotin kan inkludera håravfall, hudirritation, trötthet och sömnproblem.

Vad är biotin bra för?

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som har många viktiga funktioner i kroppen. En av de viktigaste är kofaktorn för fem enzymer som är viktiga för omsättningen av kolhydrater, aminosyror och fettsyror i kroppen.

Vilka matvaror innehåller biotin?

Biotin finns i de flesta livsmedel, men bra källor till biotin är jäst, lever, spannmål, sojabönor, äggulor, jordnötter, smör och svamp.

Vilka är fördelarna med att ta ett biotin tillskott?

Fördelarna med att ta ett biotin tillskott kan inkludera stärkt hår, hud och naglar, ökad energi och en sund ämnesomsättning.

Finns det några biverkningar av att ta biotin tillskott?

De flesta personer upplever inga biverkningar av att ta biotin tillskott, men i sällsynta fall kan höga doser av biotin orsaka akne eller magproblem.

Bäst i Test så har vi gjort vår utvärdering

Det du bör tänka på när du ska köpa Biotin är samma faktorer som vi har bedömt när vi gjort vår genomgång.

När vi bedömer vilket biotin tillskott som är bäst att använda så har vi och våra experter tagit hänsyn till följande faktorer:

 1. Biotin Dosering: Det är viktigt att välja ett biotin tillskott som innehåller en tillräckligt hög dos av vitaminet för att få önskade hälsoeffekter. Generellt sett rekommenderas en daglig dos på minst 2,5 mg (2500 mcg) biotin per dag för vuxna.
 2. Kvalitet: Vi rekommenderar att man väljer ett biotin tillskott som är av hög kvalitet. Detta innebär att det har tillverkats av kvalitetsingredienser och att det har testats för att säkerställa dess renhet och effektivitet.
 3. Tillverkningsprocess: Vi rekommenderar att man väljer ett biotin tillskott som tillverkats med en skonsam process, såsom kallpressning eller enzymer, för att bevara dess näringsämnen.
 4. Tillsatta ingredienser: Många biotin tillskott innehåller även andra ingredienser som kan ge ytterligare hälsofördelar. Några exempel på dessa inkluderar kollagen, keratin och andra vitaminer och mineraler.
 5. Tillverkarens trovärdighet: Det är också viktigt att välja ett biotin tillskott från en tillverkare som är känd för att tillverka högkvalitativa kosttillskott och som har ett gott rykte på marknaden.
 6. Pris: Slutligen bör man ta hänsyn till priset på biotin tillskottet. Vi rekommenderar att man jämför priser från olika tillverkare för att hitta den bästa produkten till det mest förmånliga priset.

När vi valt ut våra favoriter i detta bäst i test har vi gått igenom och satt betyg för varje delfaktor, till detta har vi lagt på både användares recensioner, tester av olika produkter inom detta segment samt en stor mängd artiklar om just bästa biotin.

Detta har resulterat i ett totalbetyg från 0 till 10. Resultatet av vårt test ser du ovan.

Bilder från våra tester

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Biotin som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Bästa Biotin – Slutsats

 1. Bäst i vårt test : Biotin 10000
 2. Bästa tabletten : Vitamin B7/Biotin
 3. Billigast köp : Vitamin B7/Biotin
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Biotin 10000
 5. Bästa vegetabiliska : Biotin 5000
 6. Populärast i sökningar : Biotin 10000

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa biotin-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/-vitaminer-och-antioxidanter/biotin

www.mayoclinic.org

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :