Bästa Vitamin B6 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Vitamin B6 2024

Letar du efter bästa B6 vitaminer så har du kommit helt rätt. B6 är viktigt för att din kropp ska fungera på bästa sätt. Vitaminet hjälper till vid bildandet av röda blodkroppar, förbättrar proteinomsättningen, hjälper till vid depression och ångest men självklart har den även fler goda fördelar.

Kroppen kan inte själv producera B6 därför är det viktigt att du får i dig vitaminet genom kost eller kosttillskott. I vår recension får du reda på vad B6 är, vilka fördelar den har samt vad du ska tänka på vid köp av bästa B6. Ta del av vårt bäst i test och våra köptips!

Sidan innehåller annonser

Bäst i test lista med bästa B6 vitamin

Innehåller en aktiv, mer lättupptaglig form av vitamin B6 tillsammans med extrakt från avocado. Avocadoextraktet ser till att kroppen absorberar vitaminet ordentligt. Kapslarna är vegetabiliska och därmed veganska. 

Ca pris: 170 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Innehåller en hög dos av vitamin B6 per kapsel (100 mg).
 • Tillverkad av högkvalitativa och naturliga ingredienser.
 • Lätt att svälja kapslar.
 • Fri från tillsatser och konserveringsmedel.
Nackdelar

Kanske för hög dos för vissa personer, vilket kan leda till biverkningar.

Kapslar med vitamin B6 i aktiv form och innehåller också nypon, rödbeta och pumpakärnor för att få ett bättre upptag. Viktig vitamin för nervsystem och hjärna.

Ca pris: 210kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Tillverkad av naturliga och ekologiska ingredienser
 • Veganvänlig
 • Fri från tillsatser och konserveringsmedel
Nackdelar
 • Relativt högt pris per kapsel jämfört med andra B6-tillskott på marknaden
 • Kapslarna är relativt stora och kan vara svåra att svälja för vissa personer

Högdoserade kapslar med vitamin B6 som kommer att göra dig piggare och mer klar. Användare tycker att produkten ger väldigt bra effekt och kapslarna är dessutom veganska. 

Ca pris: 110kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Högdoserade kapslar med vitamin B6 som kommer att göra dig piggare och mer klar. Användare tycker att produkten ger väldigt bra effekt och kapslarna är dessutom veganska!

Ca pris: 110kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa b6 vitaminer

Vad är B6 och vad är fördelarna med vitaminet?

B6 är en vitamin som även kallas för pyrioxdin och den är vattenlöslig. B6 är bra för viktiga processer i din kropp ska fungera på bästa sätt såsom proteinomsättningen, hormonregleringen och nervsystemet.

Tack vare egenskapen av att kunna reglera hormonnivåerna, används B6 ofta som tillskott i hormonsupport produkter såsom exempelvis ZMA.

Fördelar med vitamin B6

Vitaminet är nödvändig för att din kropp ska fungera optimalt och den bidrar bland annat till:

 • Minskat illamående: Studier pekar på att B6 är effektivt mot illamående vid graviditet.
 • Förbättrad proteinomsättningen: För att en aminosyra ska kunna omvandlas till en annan, behövs B6. Detta innebär att behovet av vitamin B6 ökar om du har ett stort proteinintag.
 • Normal hormonbalans: B6 har en viktig roll i hormonproduktionen där den bidrar till en normal balans.
 • Röda blodkroppar: Studier visar att det är mycket viktigt med B6 under en graviditet för att minska risken för att få blodbrist. B6 behövs för att kunna bilda röda blodkroppar.
 • Ångest och depression: Om du lider av B6 brist kan du bli nedstämd och irriterad. B6 hjälper till att kontrollera depression och ångest.
 • PMS: Forskning visar att B6 kan bidra till minskning av typiska PMS symtom som trötthet, nedstämdhet och irritation.
 • Frigörande av glykogen: B6 hjälper till med frigörandet av sönderdelande kolhydrater som släpps från din lever för att hålla blodsockerhalten på en jämn nivå.
b6 för bättre hormonbalans

Hur får du i dig vitamin B6?

Du får i sig B6 genom en mångsidig och näringsrik kost. Kroppen kan inte själv tillverkar B6 och det innebär att du måste få den dagliga dosen som du behöver antingen genom kosten eller med hjälp av kosttillskott.

B6 finns framför allt i animalisk mat som kött, fågel, korv, mjölkprodukter och ägg. Vitaminet finns dock även i fullkornsbröd, baljväxter, frukt, bär, potatis, bladgrönsaker, mandel, sesamfrön och vetegroddar.

Rekommenderad dosering

Beroende på ålder och kön varierar behovet av B6. Livsmedelsverkets rekommendationer gällande ett dagligt intag av B6 ser ut så här:

Spädbarn 6-11 månader:           0,4 milligram

Spädbarn 12-23 månader:         0,5 milligram

Barn 2-5 år:                               0,7 milligram

Barn 6-9 år:                               1,0 milligram

Flickor 10-13 år:                         1,1 milligram

Pojkar 10-13 år:                          1,3 milligram

Kvinnor 14-30 år:                       1,3 milligram

Kvinnor över 31 år:                    1,2 milligram

Män:                                          2,0 milligram

Gravida:                                     1,5 milligram

Ammande:                                 1,6 milligram

Här är en tabell som visar olika former av vitamin B6-tillskott och deras vanliga doseringar:

Vitamin B6-tillskottDosering
Pyridoxinhydroklorid50-100 mg/dag
Pyridoxal-5-fosfat25-50 mg/dag
Pyridoxamin-5-fosfat25-50 mg/dag
Pyridoxin-5-fosfat25-50 mg/dag
Pyridoxal25-50 mg/dag
Pyridoxin50-100 mg/dag

Tänk på detta när du köper vitamin B6

Tänk på att B6 kosttillskott ska förvaras på en torr och sval plats utan direkt solljus. Ett annat tips är att aldrig överstiga den rekommenderade dosen, utan följ rekommendationerna som står på förpackningen. B6 kan kombineras med det flesta receptbelagda läkemedel dock är det alltid bra att rådgöra med din läkare innan du börjar med vitamin B6.

Brist och biverkningar av B6

Det finns personer som ligger i riskzonen för B6 brist. Det kan vara personer som har dålig njurfunktion. Även de som har autoimmuna sjukdomar såsom ledgångsreumatism och de som har tillstånd som orsakas av dåligt näringsupptag exempelvis personer med celiaki eller någon form av tarmsjukdom löper en större risk för B6 brist.

Personer som regelbundet tar icke steroida antiinflammatoriska läkemedel under med än sex månader kan få låga nivåer av vitamin B6 och detta gäller även personer som missbrukar alkohol.

Brist kan även finnas hos personer som inte får i sig tillräckligt med B6 genom mat. Brist på B6 kan ge symtom som kramper, blodbrist, trötthet samt hudförändringar kring näsa, ögon och mun. B6 brist kan även orsaka eksem, acne och mjäll.

Eftersom att vitamin B6 är vattenlöslig lagras den inte i kroppen och därmed är risken för biverkningar liten. Om du får ett för högt intag av B6 under en längre tid kan det dock vara skadligt. Ett för högt intag kan ge försämrad förbränning och dålig sömn.

Så utser vi bäst i test

När vi utser de bästa vitamin B6-tillskotten tar vi hänsyn till följande faktorer:

 1. Typ av vitamin B6: Det finns tre typer av vitamin B6-tillskott, pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Vi granskar vilken typ av B6 som används i produkten och dess biotillgänglighet.
 2. Dosering: Vi ser till att doseringen i produkten är tillräckligt hög för att ge de hälsomässiga fördelarna med vitamin B6. Samtidigt är det viktigt att doseringen inte överstiger den rekommenderade dosen.
 3. Kvalitet: Vi undersöker tillverkarens rykte och granskar produktionsprocessen för att säkerställa hög kvalitet och renhet.
 4. Tillsatta ingredienser: Vi tittar på eventuella tillsatta ingredienser som kan förbättra upptaget av vitamin B6 eller tillföra ytterligare hälsofördelar.
 5. Kundrecensioner: Vi läser igenom kundrecensioner för att få en bättre förståelse av produkten och dess effektivitet.
 6. Pris: Vi jämför priset för produkten med liknande produkter på marknaden för att se till att det ger ett rimligt värde för pengarna.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan vi utse de bästa vitamin B6-tillskotten på marknaden.

Vi har utfört vår recension i hopp om att kunna ge dig en god överblick över produkterna i testet. Vi på KostPro hoppas att du hittar bästa B6 med hjälp av vårt bäst i test.

Vanliga frågor – Vitaminer

Vad gör B6 vitaminer i kroppen?

B6 ser till att viktiga processer i din kropp ska fungera på bästa sätt såsom proteinomsättningen, hormonregleringen och nervsystemet.

Kan man överdosera B6 vitamin

Överdoser av vitamin B6 är sällsynta, eftersom överskottet av det vattenlösliga vitaminet snabbt bryts ner i levern och utsöndras i urinen.

Vilken mat är bra för att säkra att man får i sig B6 vitaminer?

Bra källor till vitamin B6 i kosten är öljäst, fet fisk som lax, tonfisk, sardiner och sill. Valnötter, vetegroddar, lever, spannmål och fullkornsprodukter är andra bra källor till vitamin B6.

Vilka är symtomen på vitamin B6-brist?

Symtomen på vitamin B6-brist inkluderar hudirritation, anemi, trötthet, svaghet och depression.

Sammanfattning

B6 är viktig för många delar av kroppens funktioner och för att kroppen ska kunna fungera optimalt. Den är nödvändig för bland annat nervsystemet, proteinomsättningen och hormonregleringen. Tillskottet av B6 är bra för dig som vet att du inte får i dig tillräckligt med B6 i kosten och även för dig som vill dra nytta av de många fördelarna som B6 för med sig.

Målet med vårt test är att guida dig till att hitta bästa B6 som passar dig. Hitta rätt B6 genom att ta del av vår recension med jämförelser, betygsättningar och information.

Du kommer få en bra produkt oavsett vilken B6 du väljer från vårt test.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de B6 vitaminerna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare B6 vitamin – Enligt KostPro.se

 1. Bäst i vårt test : Better You Premium Vitamin B6
 2. Bästa kapseln : Better You Premium Vitamin B6
 3. Billigast köp : Vitamin B6 100
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Vitamin B6 100
 5. Bästa tabletten : Greath Earth Vitamin B6
 6. Populärast i sökningar : Vitamin B6 100

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa B6-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor:

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :