Bästa E-vitamin – Tillskott 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa E-vitamin – Tillskott 2024

I den här artikeln kommer vi att ta upp vad E-vitamin är bra för, vad som händer i kroppen om det uppstår brist, och om du kanske kan behöva köpa ett tillskott med E-vitamin.

Vi kommer också att recensera de preparat som finns på marknaden och presentera vad vi anser vara bästa E-vitamin enligt vårt test just nu, samt en topplista med alla produkter som har ingått i vårt bäst i test.

Sidan innehåller annonser

Topplista Bästa E-vitamin Kosttillskott

Bäst i test
Core Vitamin E

Core Vitamin E

PRIS/KAPSEL: 1,67 kr
ANTAL KAPSLAR: 90 st

Vi har testat Core Vitamin E, ett högkvalitativt tillskott som innehåller naturligt E-vitamin från solrosolja. Vi blev imponerade av dess effektivitet och förmåga att stödja hudens hälsa, förbättra immunsystemet och skydda cellerna mot skador orsakade av fria radikaler.

Från svenska Core (som för övrigt ägs av SvenskaKosttillskott.se!). 200 IE per kapsel med ett bra upptag.

Bra testvärden och ett vettigt pris gör denna till vår testvinnare.

Ca pris: 150 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högkvalitativa och naturliga ingredienser
 • Bra dos av E-vitamin, 400 IU per dos
 • Förbättrad hudhälsa rapporterad av testare
Nackdelar

-

Naturlig Vitamin E 400iu Lamberts

Naturlig Vitamin E 400iu Lamberts

VITAMIN E/PORTION: 268 mg

Pris per dagsbehov: 1.36 kr

Naturlig Vitamin E 400iu Lamberts, ett högkvalitativt tillskott som innehåller naturligt E-vitamin från växtoljor. 180 kapslar av hög kvalitet.

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • E-vitamin från naturliga källor
 • 400iu (dagsbehov) med en kapsel per dag.
 • Bra pris
Nackdelar

-

Fokus på solbrännan
XLNT Sunshine

XLNT Sunshine

VITAMIN E/PORTION: 12 mg

Produkt som är skapad för att förbättra solbrännan utan att skada huden därför innehåller den även E-vitamin. Innehåller tillskottet en adekvat dos av E-vitamin, med 400 IU per dos.

Ca pris: 190 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 •  Naturliga ingredienser och inga onödiga tillsatser
 • Högdoserat tillskott med lykopen och betakaroten för bättre solbränna
 • E-vitamin som skydd mot solen
Nackdelar
 • Lite dyrare men kommer med flera ingredienser än övriga produkter
Vitamin E – Q10 – Selen

Vitamin E – Q10 – Selen

PRIS/PORTION: 6,58 kr
VITAMIN E/PORTION: 60 mg

Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Användare har bland annat blivit hjälpta mot migrän!

Ca pris: 430 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Smidigt tillskott för att få i sig antioxidanten E-vitamin. Motverkar nedbrytning av cellerna i kroppen. Enkelt att dosera då den är flytande och till exempel kan tillsättas i olika drycker. Kan tillsättas i hud och hårvårdsprodukter. Någon tycker att den är lite tjock men i övrigt så är det positiva recensioner.

Ca pris: 170 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Brett användningsområde då detta är en E-vitamin olja som kan tillsättas både i hudvårdsprodukter och tillsättas i olika drycker.
Nackdelar

-

Bra produkt men det känns som att den är onödigt dyr.

Ca pris: 170 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Fler produkter hittar du här

Köpguide för E-vitamin kosttillskott

Vad är E-vitamin?

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som återfinns i olika feta produkter som vegetabiliska oljor, solrosfrön, sötmandel och fullkornsprodukter. Oliver och olivolja är extra rikta på just detta vitamin. Även ägg och avokado är rika på naturligt vitamin E.

Det vetenskapliga namnet är Alfatokoferol. Det används ofta som tillsats i olika livsmedel och har E-nummer E307. E307 förhindrar fettet i olika matvaror från att oxidera (härskna) vilket avsevärt förlänger hållbarheten hos olika produkter som kakor, flingor och pulversåser/soppor.

Det var när livsmedelsindustrin upptäckte detta på 1950 talet som en hel värld av nya produkter öppnade sig. Kakor kunde stå i butikshyllan flera månader utan att bli förstörda. Matbutikerna jublade till en av de bästa upptäckter på bra länge.

Vitamin E förhindrar även att fettet i våra kroppar oxiderar (härsknar) och kallas därför för antioxidant.    

Naturligt innehåll av E-vitamin i olika matprodukter

Produkt Innehåll av E-vitamin mg/100g
Solrosolja60,5
Hasselnötter25,8
Kokosfett11,0
Stekt ägg7,68
Majonnäs äggfri32,84
Källa: livsmedelsverket

Vad har vitamin E för funktion i kroppen?

Så, vad är E vitamin då bra för? Vitaminet är en kraftig antioxidant. Det betyder att den reagerar med de fria radikaler som bildas när kroppens celler omvandlar näring till energi med hjälp av syre.

Dessa fria radikaler kan ställa till med mängder av problem i kroppen. Bland annat när de reagerar med de fetter som finns i blodet. Dessa blir då klibbiga och kan fastna på insidan av blodkärl och orsaka åderförkalkning och blodproppar.

Vitamin E neutraliserar de farliga fettet och löser upp det så att det inte längre vill täppa igen blodkärlen. Precis som E307 stoppar fett från att härskna i knorrs svampsoppa på pulverpåse så stoppar det fett från att härskna i dina blodådror.

Vitamin E har också bra antiinflammatoriska egenskaper och används flitigt i olika hudkrämer för att läka allehanda hudåkommor som pigmentförändringar och torr, sprucken hud.

hudcreme vitamin e

Även fina linjer och rynkor slätas ut av E vitamin eftersom det hjälper hudens celler att behålla sin fukt. Det går att köpa flytande vitamin E för den som vill göra sin egen hudkräm vilket kan vara värt att testa.

En annan egenskap som finns är att det hjälper huden att absorbera UV ljus som kan skada våra celler. Det är därför en av de viktigaste och bästa ingredienserna i alla solkrämer och något som vi tar hänsyn till i våra tester.

Ungefär hälften av det vitamin E vi äter tas upp av kroppen. Vitaminet lagras i kroppen i vår fettvävnad. E-och C-vitamin samverkar i kroppen och hjälps åt med den viktiga antioxidation som skyddar våra kroppar.

Vad händer om jag får i mig för lite E-vitamin?

Det är ovanligt att fullt friska personer får brist på vitamin E. Eftersom det är en fettlöslig vitamin kan personer som har svårt att ta upp fett få brist på vitamin E men även på vitamin D och andra fettlösliga vitaminer.

Tabell över dagligt behov E-vitamin

tabell över dagligt behov av e-vitamin
Källa: livsmedelsverket

En sådan sjukdom är LCHAD brist. Den gör att kroppen inte kan bryta ner fetter och då heller inte frigöra vitaminerna. Även personer med diabetes kan ha problem med att bryta ner fett.

Personer som äter bantningspreparat som förhindrar fettupptag kan också få E-vitaminbrist eftersom vitaminet finns lagrat i fettet. För tidigt födda barn lider också ofta av brist på denna vitamin.

Om kroppen skulle få för lite E-vitamin kan en rad problem uppstå. Det största problemet som kan uppstå är att det fett som finns i blodet reagerar med de fria radikaler som finns i blodet och bildar farligt härsket fett.

Detta klibbiga fett har en förkärlek för att fastna på insidan av blodkärlen. Detta kan leda till att blodkärl täpps igen och i slutändan leder till hjärtinfarkt.

Funktionen är att neutralisera de fria radikalerna och förhindra att de reagerar med fettcellerna. E-vitamin reagerar även med fettceller som redan blivit oxiderade (härskna) och återställer dem till ett mindre klibbigt tillstånd.

Sammanfattning – de 6 viktigaste och bästa egenskaperna hos E-vitamin

 • Stöttar de vita blodkropparna
 • Stödjer immunsystemet
 • Skyddar cellerna ifrån att brytas ner
 • Förbättrad matsmältning
 • Bidrar till att släta ut hud och rynkor genom att det behåller fukt
 • Hjälper huden att absorbera UV-ljus vilket skyddar celler vid skadlig solning

Detta är viktiga egenskaper som gör att det mycket väl kan göra att det är värt att titta på ett kosttillskott. Det är därför vi på KostPro har valt att göra detta test där vi recenserar de absoluta topprodukterna så att du själv kan spara in lite tid.

Går det att överdosera E-vitamin?

Vitamin E har väldigt låg giftighet för oss människor. Det betyder att det är svårt att överdosera vitamin E. Det finns vissa studier som pekar på att det skulle kunna ha en negativ effekt om man äter väldigt höga doser av E-vitaminkosttillskott under en lång period.

Det går dock inte att dra några definitiva slutsatser av studierna. Det som däremot är klarlagt är att höga doser a E-vitamin inte är ett dugg bättre än att hålla sig till den rekommenderade dosen.

Kroppen gör sig av med överskottet. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag av E-vitamin till 300 mg/ dag för vuxna. Att ta mer E-vitamin än så är att kasta pengarna i sjön (eller i detta fall toaletten).

Bästa vitamin E på marknaden

Det finns mängder av olika vitamin E kosttillskott att välja på. Det finns i både flytande form och som kapslar.

Flytande vitamin E är mångsidigt så till vida att den kan användas både utvärtes och invärtes. Man kan droppa i E-vitaminoljan i hemgjorda hudprodukter för att förlänga hållbarheten och för att huden tar upp vitamin E när den absorberar oljan i hudvårdsprodukten.

Det går även att droppa flytande vitamin E i olika drycker och på så sätt slippa svälja tabletter.

testade e-vitamin produkter exempel

Gelatinkapslar är lätta att svälja eftersom de blir glatta och halkiga av saliven i munnen. I kapseln finns vitamin E löst i olja vilket gör den lätt för kroppen att absorbera direkt.

I naturlig form i nötter, frön och bladgrönsaker behöver vitamin E fett att blanda sig med för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det. Människor som äter en fettsnål kost behöver därför vitamin E färdiglöst i olja för att uppnå ett optimalt upptag.

Det finns också många varianter av kapslar där vitamin E ingår som en komponent av flera. Kombinationen vitamin E, Q10 och selen är väldigt vanlig. Denna trio kompletterar varandra och förstärker varandras effekt. De samverkar i den antioxidantiska processen i kroppen som en superantioxidant. En annan smart anledning är du slipper äta tre olika preparat. Med en enda kapsel får du tre samtidigt.

Bäst i test hos Tillskottsbiblen.se

Som experter på kosttillskott vet vi att det finns flera faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska utse det bästa E-vitamin tillskottet. Nedan är några av de viktigaste faktorerna att överväga:

 1. Kvalitet på ingredienser: Kvaliteten på E-vitaminet i tillskottet är avgörande för dess effektivitet. Det är viktigt att leta efter tillskott som innehåller högkvalitativ E-vitamin från naturliga källor som exempelvis sojabönor, vetegroddar och solrosfrön. Vi rekommenderar att undvika tillskott som innehåller syntetisk E-vitamin, då det är mindre effektivt och kan vara mindre hälsosamt.
 2. Dosering: Det är viktigt att se till att tillskottet innehåller en adekvat dos E-vitamin för att ge optimala hälsofördelar. Vi rekommenderar att leta efter tillskott med minst 400 IU av E-vitamin per dos.
 3. Tillsatser: Det är också viktigt att överväga eventuella tillsatser som används i tillskottet. Vi rekommenderar att undvika tillskott som innehåller onödiga tillsatser såsom färgämnen, smaktillsatser eller sötningsmedel.
 4. Tillverkningsstandarder: Det är viktigt att tillskottet tillverkas enligt höga kvalitetsstandarder och att företaget som tillverkar tillskottet följer goda tillverkningspraxis.
 5. Pris: Priset är också en faktor att överväga när man väljer det bästa E-vitamin tillskottet. Vi rekommenderar att jämföra priser och leta efter tillskott som erbjuder bra värde för pengarna.

Vi har valt ut de vanligaste och mest sålda produkterna på marknaden. Betygsatt varje delområde med ett betyg som sedan har summerats till ett totalbetyg. Till detta har vi lagt till poäng utifrån de tester som har gjorts av användare och kunder.

Detta har vi sedan kokat ihop till vår helt egna topplista för bästa köp av bästa E-vitamin. Hela vår topplista hittar du här.

Bilder från våra tester

Vanliga frågor – E-Vitamin

Vad gör vitamin E i kroppen?

Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar fetterna i cellmembranet från oxidation. och förhindrar skador på cellmembran. Cellmembranet hålls mjukt så att mat- och avfallstransporten stärks. Man tror att vitamin E kan stärka immunförsvaret, få sår att läka snabbare och förbättra cirkulationen i kroppen.

Vilken mat är rik på E-vitamin?

Färgglada frukt och grönsaker har ofta mycket E-vitamin. Vegetabiliska oljor, kli och nötter är några till.

Vilka är de vanligaste symptomen på E-vitamin brist?

Brist kan bland annat leda till fertilitetsstörningar och muskeldegeneration.

Vilken dos av E-vitamin ska jag leta efter i ett tillskott?

Vi rekommenderar att leta efter ett tillskott med minst 400 IU av E-vitamin per dos för att ge optimala hälsofördelar.

Vad är skillnaden mellan naturligt och syntetiskt E-vitamin?

Naturligt E-vitamin kommer från naturliga källor, medan syntetiskt E-vitamin tillverkas kemiskt. Naturligt E-vitamin anses vara mer hälsosamt och effektivt än syntetiskt E-vitamin.

Vilka är hälsofördelarna med E-vitamin?

E-vitamin är en antioxidant som kan bidra till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Det kan också bidra till att förbättra hudens hälsa, minska inflammation och stödja immunsystemet.

Sammanfattning 

Vitamin E är en kraftfull oxidant som finns naturligt bland annat i nötter, solrosfrön, oliver och avokado. Vitamin E används inom livsmedelsindustrin för att förhindra att fett oxiderar (härsknar). Även skönhetsindustrin använder vitamin E för att förlänga hållbarheten på krämer och annan fettbaserad kosmetika.

Dessutom har vitamin E förmågan att hjälpa cellerna att behålla fukt vilket gör att rynkor reduceras. 

Vitamin E hjälper till att förhindra att fettet i våra blodådror härsknar och blir klibbigt. Vitamin E ser på sätt till att våra blodådror inte täpps igen.

Det är aldrig bra att äta för mycket av något men att bli allvarligt sjuk av att överdosera är osannolikt. Däremot kan du lika gärna spola ner pengarna direkt om du äter mer än nödvändigt för kroppen gör sig av med överskottet.

Det finns mängder av olika vitamin E preparat att välja på marknaden. De flesta säljs som gelkapslar med vitamin E löst i olja. Detta är smart eftersom det måste vara löst i fett för att kroppen ska kunna ta upp det. Det finns även kapslar som kombinerar med mineralet Selen och coenzym Q10.

Denna trio samverkar och förstärker effekten av varandra vilket gör detta till en riktig superantioxidant.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de E vitamin som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa E vitaminet – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Core Vitamin E
 2. Bästa flytande : E-vitamin flytande healthwell
 3. Billigast köp : Naturlig Vitamin E 400iu Lamberts
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Vitamin E
 5. Minskar stress : Vitamin E – Q10 – Selen
 6. Bäst för en bra solbränna utan skador : XLNT Sunshine

Källor

https://www.livsmedelsverket.se/sok?q=vitamin

https://www.vitaelab.se/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :