Bästa Järntillskotten 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Järntillskotten 2024

Det är inte helt ovanligt att man behöver järntillskott, trots att järn finns naturligt i kroppen.

Här har vi gjort ett genomgång av de bästa järntillskotten och korat en testvinnare i kategorin järntillskott samt en bäst i test lista. Självklart får du även ta del av allmän information om detta så att du vet vad som gäller. 

Nu drar vi igång! 

Vinnare per typ av järntillskott – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa järn-tillskotten

Great Earth Järnkomplex är ett kosttillskott som innehåller järn i kombination med andra näringsämnen för att stödja en hälsosam järnnivå och välbefinnande. Produkten är utformad för att komplettera en balanserad kost och säkerställa att användaren får tillräckligt med järn, särskilt för dem som är i riskzonen för järnbrist.

Ett lättupptagligt järntillskott som även är berikat med Vitamin C och B12 för att minska trötthet och utmattning. Great Earth är mycket omtyckta produkter och vettigt pris gör detta till vår testvinnare.

Ca pris: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förbättrad järnabsorption: Great Earth Järnkomplex kombinerar järn med vitamin C, vilket förbättrar järnabsorptionen och gör det mer effektivt för användaren.
 • Stödjer energinivåer och kroppsfunktioner: Järn är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar, vilket hjälper till att transportera syre i kroppen. Detta stödjer energinivåer och en rad viktiga kroppsfunktioner.
 • Lämplig för vegetarianer och veganer: Great Earth Järnkomplex är lämplig för vegetarianer och veganer, vilket gör det till ett användbart tillskott för dem som kanske inte får tillräckligt med järn från deras kost.
Nackdelar

Personer som redan har tillräckliga järnnivåer kan inte dra någon nytta av att använda Great Earth Järnkomplex. För mycket järn kan vara skadligt, så det är viktigt att utvärdera sina individuella näringsbehov innan man tar kosttillskott.

HealthWell Järntillskott är ett effektivt kosttillskott utformat för att hjälpa till att upprätthålla sunda järnnivåer i kroppen. Detta tillskott riktar sig till dem som kan behöva komplettera sin kost för att säkerställa en tillräcklig järnintag.

Ett järntillskott primärt framtaget för användning av fertila kvinnor under sin graviditet men fungerar minst lika bra för människor som följer en vegansk kost. Bidrar bland annat till minskad trötthet men även till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin.

Användare av HealthWell Järntillskott har i allmänhet positiva erfarenheter av produkten. Många rapporterar förbättrad energi och minskad trötthet efter att ha tagit detta tillskott. Vissa användare upplever dock biverkningar som nämns nedan, men dessa är oftast milda och hanterbara.

Prisvärt dessutom. Det bästa järntillskottet i sin prisklass i vårt tycke. Ett av de bästa järntillskotten för en kvinna som ammar.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lättabsorberad form av järn: HealthWell Järntillskott innehåller järn i form av järnbisglycinat, som är en lättabsorberad och skonsam form av järn.
 • Minskar trötthet och ökar energi: Järn spelar en central roll i syretransport och produktionen av röda blodkroppar, vilket kan bidra till att minska trötthet och öka energinivåerna.
 • Passar vegetarianer och veganer: HealthWell Järntillskott är lämpligt för vegetarianer och veganer, eftersom det inte innehåller några animaliska ingredienser.
Nackdelar
 • Vissa användare kan uppleva biverkningar som magkramper, illamående eller förstoppning vid användning av järntillskott. Dessa biverkningar varierar mellan individer och kan påverkas av dosering och individuell känslighet.

Ett järntillskott specifikt utvecklat för kvinnor, gravida som icke-gravida. Innehåller hela 10 mineraler och 12 vitaminer! Perfekt vid amning. Hjälper blodomsättningen i din kropp.

MittVal Kvinna är ett målinriktat tillskott som är speciellt anpassat för kvinnors unika näringsbehov. Detta tillskott syftar till att stödja kvinnors allmänna hälsa och välbefinnande genom att erbjuda en kombination av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Användare av MittVal Kvinna rapporterar överlag positiva upplevelser av produkten. Många användare upplever en ökad energinivå, förbättrad hud, hår och naglar, samt en allmän känsla av välmående efter att ha tagit detta tillskott. 

Ca pris: 97 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Anpassat för kvinnors näringsbehov: MittVal Kvinna är utformad med hänsyn till kvinnors specifika näringskrav, vilket säkerställer att de får rätt mängd och kombination av näringsämnen för optimal hälsa.
 • Stödjer hormonbalans och reproduktiv hälsa: Produkten innehåller B-vitaminer, folsyra, järn och zink, vilka alla bidrar till att stödja hormonbalans och reproduktiv hälsa hos kvinnor.
 • Bra för hud, hår och naglar: MittVal Kvinna innehåller biotin, niacin och zink, som alla hjälper till att upprätthålla en hälsosam hud, hår och naglar.
Nackdelar
 • MittVal Kvinna kan innehålla ingredienser som vissa användare är allergiska mot eller känsliga för, så det är viktigt att noggrant kontrollera innehållsförteckningen innan användning.
Bäst i test - Flytande
Ferronol

Ferronol

ML: 500

BioMedica Ferronol är ett järntillskott som är utformat för att stödja hälsosamma järnnivåer i kroppen, särskilt för dem som upplever järnbrist. Produkten innehåller en lättabsorberad form av järn tillsammans med andra viktiga näringsämnen för att främja optimal hälsa och välbefinnande.

Ett grymt järntillskott som inte bara är väldigt effektivt men även skonsamt mot magen. Lättupptagligt och har god smak. För dig som tycker det är mer smidigt med en flytande produkt. Dina järnvärden kommer vara på topp efter att du börjat inta den här produkten varje morgon. Innehåller dessutom vitamin C, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, Folsyra och vitamin B12.
 

Ca pris: 150 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högeffektiv järnformel: BioMedica Ferronol innehåller järnbisglycinat, en lättabsorberad och skonsam form av järn, vilket kan bidra till att förbättra kroppens förmåga att ta upp och använda järn.
 • Innehåller ytterligare näringsämnen: Förutom järn innehåller produkten vitamin C, vitamin B12 och folsyra, vilka alla bidrar till att förbättra absorptionen och effekten av järntillskottet.
Nackdelar

Som med andra järntillskott kan BioMedica Ferronol orsaka vissa biverkningar, såsom magkramper, illamående och förstoppning. Dessa biverkningar kan variera i intensitet och frekvens beroende på individen.

Fler produkter hittar du här

bästa järntillskotten

Köpguide för järntillskott

Som experter inom kosttillskamp och hälsa rekommenderar vi att man tar hänsyn till följande faktorer när man ska välja det bästa järntillskottet:

 1. Järnform: Välj ett tillskott med en lättabsorberad och skonsam form av järn, såsom järnbisglycinat eller järnfumarat, för att förbättra upptag och minimera biverkningar.
 2. Dosering: Välj ett tillskott med en lämplig dos järn som är anpassad till dina individuella behov. Konsultera en läkare eller näringsrådgivare för råd om optimal dosering.
 3. Ytterligare näringsämnen: Föredra järntillskott som även innehåller andra näringsämnen som kan förbättra järnabsorptionen och effekten, såsom vitamin C, vitamin B12 och folsyra.
 4. Allergier och känsligheter: Kontrollera innehållsförteckningen noggrant för att undvika ingredienser som du är allergisk eller känslig mot.
 5. Kvalitet och renhet: Välj ett järntillskott från en ansedd tillverkare som följer strikta kvalitetskontroller och har en hög renhetsgrad.
 6. Pris och värde: Jämför priser och mängd järn per portion för att hitta ett tillskott som ger bäst värde för pengarna.
 7. Användarrecensioner: Läs recensioner från andra användare för att få insikt om effektiviteten och eventuella biverkningar av produkten.

Vad är då järn?

Järn ingår främst i hemoglobin (blodvärdet) som finns inuti de röda blodkropparna. Det är det protein som ser till så att syre kan transporteras ut till kroppen. Dessutom hittar vi järn i blodplasman, kroppsvätskor och i vissa enzymer. 

Vad innebär järnbrist? 

Järnbrist, även kallat järnbristanemi, är vad som ligger till grund för blodbrist/anemi. Detta tillstånd uppstår när kroppen får svårt att tillverka hemoglobin. När transporten av syre till din kropp försämras blir du orkeslös och trött. 

Det är inte ovanligt med järnbrist, utan det är en av de vanligaste så kallade folksjukdomarna. Om du är mycket trött så kan det med andra ord vara just detta du har drabbats av och därför du kan behöva testa ett tillskott av järn.

Vem löper hög risk att drabbas av järnbrist? 

Järn är ett metalliskt grund- och spårämne som är viktigt i vår kropp. En vuxen person har cirka 5 gram järn i kroppen naturligt. 

brist på järn

Järnbrist är vanligare bland gravida kvinnor och tonåringar än hos övriga vuxna. Är du gravid har du ett ökat behov av järn, så se till att ta järntillskott under den tiden.

Även om du äter bra mat med ett högt järninnehåll är det ofta så att det behövs järntillskott. Du väljer själv om du vill ha det som tabletter eller i flytande form. Vi har testat och undersökt båda varianterna och visar de bästa i vår topplista.

När järndepåerna byggs upp är det extra viktigt med tillgängligheten av järn. Detta innebär att det är viktigt att spädbarn och barn i allmänhet får i sig tillräckligt med järn. 

Det är vanligt att kvinnor behöver järntillskott under menstruation. Detta drabbar främst personer som har rikliga menstruationer, men det händer även att kvinnor med mindre riklig mens drabbas av detta. 

Det är också vanligt att lida av järnbrist om man har någon form av sjukdom i magen som orsakar blödningar. Vissa drabbas på grund av att de inte kan ta upp det från maten. 

Symptom på järnbrist 

Vanliga symptom på järnbrist är att man känner sig yr, trött och andfådd. Det är också vanligt att man får koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och huvudvärk. Detta är ganska vanliga och allmänna sjukdomssymtom, så det kan vara svårt att peka ut just järnbrist som boven i dramat. 

Naturligtvis är det så att symtomen varierar mycket från en person till en annan. Det beror på bland annat ålder, levnadsvanor, kön och så vidare. Upplever du några av dessa symptom så kan det vara värt att testa ett tillskott.

Bra mat vid järnbrist

Järn och mat  

För att hålla mängden järn i kroppen på en bra nivå är det viktigt att främst se till att äta varierad kost. Bland de bästa livsmedlen som innehåller mycket järn hittar vi bland annat följande:

 • Ägg
 • Fisk
 • Inälvsmat
 • Blodpudding
 • Kött
 • Fullkornsprodukter
 • Linser
 • Frön
 • Nötter
 • Spenat
 • Potatis
 • Bönor

En viktig sak att komma ihåg är att frukt och grönt gör att det är lättare för kroppen att ta upp järn. Kaffe, te och mjölk har en motsatt effekt. Håll koll på hur du känner dig. 

Vet du med dig att du äter dåligt så kan det vara bra att ändra kosten, eller att köpa ett kosttillskott av ett eller annat slag. Tänk på att välja ett järntillskott som vi har valt ut som ett av de bästa järntillskotten. Det finns ett stort utbud och det är viktigt att välja rätt. 

Innehåll av järn i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd Järn, mg/100g
Blodpalt13 300
Bar müsli, chockladberikad12 900
Pinjefrö6 730
Torkad frukt4 000
Ägg-gula3 300
Torkad fisk2 500
Hamburgare2 390
Fakta ifrån livsmedelsverket

Hur mycket järn behöver jag? 

Studier visar att kvinnor i fertil ålder samt flickor i åldern 14-17 år behöver mest järn. De behöver en daglig dos av 15 mg järn. De som behöver minst järn per dag är spädbarn och barn under 6 år. De behöver endast 8 mg per dag.  Barn mellan 10-13 år och pojkar i åldern 14-17 år behöver 11 mg per dag. För övriga vuxna samt barn mellan 6-9 år är det 9 mg som gäller per dag. Så det är denna nivå vi strävar efter när vi väljer ibland de bästa järntillskotten som vi vill köpa.

Rekommenderat behov per dag ligger enligt livsmedelsverket enligt nedan:

så mycket järn behöver vi per dag

Biverkningar av järntillskott 

De olika järntillskott som finns på marknaden idag kan ge biverkningar. Även om det är så att man väljer ett av de bästa järntillskotten på marknaden kan man ändå drabbas av biverkningar. 

Användare upplever att vanliga biverkningar av järntillskott är problem med magen, så som diarré, förstoppning och/eller illamående. 

Järntillskott + C-vitamin = Sant 

Något av det klokaste man kan göra är att köpa järntillskott med C-vitamin. Detta gör att järntillskottet ger bättre effekt. Detta har vi redan varit inne på ovan när det gäller kosten, men det är bra att passa på att även köpa ett järntillskott med C-vitamin i. Då maxar man effekten och det är ju extra bra. 

Bäst i test i kategorin järntillskott

Vi har genomfört ett noggrant och omfattande test av järntillskott för att erbjuda de bästa rekommendationerna till konsumenter. Som experter inom området har vi följt en strukturerad process för att säkerställa att testresultaten är tillförlitliga och relevanta.

 1. Urval av produkter: Vi har samlat ett brett spektrum av järntillskott från olika tillverkare och med varierande former, doser och sammansättningar.
 2. Granskning av ingredienser och kvalitet: Vi har noggrant granskat ingredienserna i varje produkt och utvärderat deras kvalitet utifrån tillverkningsprocesser, renhet och biotillgänglighet.
 3. Bedömning av användarupplevelse: Vi har samlat in feedback från användare gällande faktorer som smak, konsistens, enkelhet att svälja och eventuella biverkningar.
 4. Pris och tillgänglighet: Vi har jämfört priser och tillgänglighet för produkterna på marknaden för att ge en rättvis bedömning av deras prisvärdhet.

Efter att ha sammanställt och analyserat all data, har vi rangordnat järntillskotten baserat på deras effektivitet, säkerhet, användarupplevelse och prisvärdhet. Vi har även försett varje produkt med en detaljerad recension och rekommendation för att hjälpa konsumenter göra välgrundade beslut när de väljer det bästa järntillskottet för sina behov.

Bästa pris på ett tryggt inköpsställe har slutligen skapat den topplista bästa järntillskott som vi presenterar här.

Om du kanske har brist på flera mineraler så läs gärna vår artikel om olika multimineraler.

Fördelar med järntillskott

Förbättrad energi och minskad trötthet

Järn är avgörande för produktionen av röda blodkroppar som transporterar syre i kroppen. Genom att ta järntillskott kan du förbättra dina energinivåer och minska trötthet.

Stödjer hälsosam blodbildning

Järntillskott hjälper till att upprätthålla sunda järnnivåer, vilket är viktigt för att undvika anemi och andra blodrelaterade problem. Detta bidrar till att förbättra din allmänna hälsa och välbefinnande.

Nödvändigt för gravida kvinnor

Under graviditeten ökar behovet av järn betydligt. Ett bra järntillskott kan hjälpa gravida kvinnor att säkerställa att både de och deras barn får tillräckligt med järn för att stödja en hälsosam utveckling.

Nackdelar med järntillskott

Risk för biverkningar

Vissa människor kan uppleva biverkningar som magkramper, illamående eller förstoppning när de tar järntillskott. Det är viktigt att följa rekommenderad dos och rådfråga en läkare om du upplever obehag.

Överdosering

För mycket järn kan vara skadligt och leda till järnöverskott, vilket kan orsaka problem som lever- och hjärtsvikt. Se till att du inte överdoserar och att du tar rätt mängd enligt dina behov.

Interaktion med andra läkemedel

Järntillskott kan interagera med vissa mediciner och minska deras effektivitet. Om du tar andra mediciner är det viktigt att rådfråga din läkare innan du börjar med järntillskott.

Bäst i test övriga

Core Iron Caps+

Core Iron Caps+

Ännu ett fantastiskt kosttillskott från företaget Core. Även det här ger vi ett toppbetyg med anledning av att det får en att känna sig betydligt mer pigg. En grym produkt för att bibehålla ett stabilt järnvärde i kroppen, vare sig man tränar eller ej. Fantastiskt pris! Perfekta produkten för dig som är gravid och är i ett större behov av järn och folsyra i allmänhet.

PRIS/KAPSEL: 0,87 kr

JÄRN/KAPSEL: 20 mg

PRIS: 70 kr

SiderAL Forte

SiderAL Forte

Ett väldigt högdoserat järntillskott för dig som vill vara tvärsäker på att du får i dig tillräckligt med järn och lite till. Tyvärr ganska dyrt pris per kapsel till en följd av det, men finns säkert vissa som har användning av det.

PRIS/KAPSEL: 9,3 kr
JÄRN/KAPSEL: 30 mg

Blutsaft

Blutsaft

Den klassiska blutsaften är en favorit hos många som vill ha ett tillskott av järn. Lättupptagligt, snäll mot magen och vegetabilisk är positiva faktorer. Blir lite dyrare än andra produkter.

PRIS: 179 kr
JÄRN/PORTION: 20 mg

Hemofer Järntillskott

Hemofer Järntillskott

Ett järntillskott som passar kvinnor som menstruerar och/eller är gravida. Väldigt snälla mot magen och har en smak som beskrivs som neutral. Är även förstärkt med c-vitamin vilket gör att upptaget av järn går snabbare vid intag av detta järntillskott.

PRIS/TABLETT: 0,98 kr
JÄRN/TABLETT: 13,5 mg

Alpha Plus Järn Synergi

Alpha Plus Järn Synergi

Ett fantastiskt järntillskott med tillsatt vitamin B12 och folsyra vilket gör det till ett perfekt kosttillskott för dig som genomgår en graviditet. Bidrar till normal blodbildning av röda blodkroppar. Innehåller även vitamin C för att motverka trötthet och få dig att känna dig mer pigg under en graviditet vilket du inte kommer ha något emot.

PRIS/KAPSEL: 1,65 kr
JÄRN/KAPSEL: 12,5 mg
 

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Järntillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:

FAQ Järntillskott

Finns det biverkningar när man tar järntillskott

De biverkningar som ibland rapporteras handlar mest om att man kan få lite magbesvär som exempelvis diarré

Varför kan man behöva ett järntillskott?

Järn påverkar kroppens möjlighet att transportera syre, har du brist på järn kan denna funktion försämras och då kan du bli orkeslös och trött. Järntillskott kan behövas vid järnbrist, anemi eller vid ökad järnbehov som graviditet.

Vilka har störst risk för att få problem med brist av järn?

Det är framförallt kvinnor, gravida och tonåringar som kan råka ut för problem med järnbrist.

Hur kan man få i sig järntillskott?

Järntillskott finns som tabletter, kapslar eller flytande form och tas oralt.

Vilka livsmedel är rika på järn?

Järnrika livsmedel inkluderar kött, blodpudding, baljväxter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker.

Hur mycket järn behöver man per dag?

Rekommenderat dagligt intag varierar med ålder och kön, men generellt 8-18 mg för vuxna.


Bästa Järntillskotten – Bäst i vårt test


Källor

https://werlabs.se/halsokontroll/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn

https://sv.wikipedia.org/wiki/…

https://www.1177.se/../blodbrist-pa-grund-av-for-lite-jarn/https://www.vitalplus.se/jarn/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :