Bästa Selen -tillskotten 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Selen -tillskotten 2024

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i våra kroppar för att stärka vårt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress, muskelvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Vi skriver här om de bästa selen tillskotten som finns att köpa och vilka effekter de har. Läser du hela artikeln så kan du se vilken som blir bäst i test vinnare i kategorin bästa selen.

Bäst i test – snabblistan

Sidan innehåller annonser

Bäst i test – snabblistan

Topplista bästa selen

Selen – Q10 – Vitamin E från Närokällan är ett prisvärt och högkvalitativt tillskott som kombinerar tre viktiga antioxidanter för att stödja en god hälsa. Efter att ha jämfört flera produkter på marknaden, har vi valt denna som bäst i test för bästa selen tillskott tack vare dess balanserade innehåll, positiva användarrecensioner och pålitliga källa.

Kombinationsprodukt som ger extra boost. Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Bästa kombination som bör testas!

PRIS: 390 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Balanserat innehåll – Selen – Q10 – Vitamin E har en välbalanserad mängd av varje antioxidant. Det innebär att du får en optimal dos av varje näringsämne för att stödja din hälsa.
 • Positiva användarrecensioner – Användare som har provat detta tillskott rapporterar att de upplever ökad energi, förbättrad hud och naglar samt en känsla av ökat välbefinnande.
 • Pålitlig källa – Närokällan är känt för sina högkvalitativa produkter och strikta kvalitetskontroller, vilket ger oss förtroende för att rekommendera detta tillskott.
Nackdelar
 • Priset – Medan Selen – Q10 – Vitamin E från Närokällan är prisvärt jämfört med andra produkter på marknaden, kan det vara något dyrare än vissa enstaka selen-tillskott. Men vi anser att den extra kostnaden är motiverad med tanke på produktens kvalitet och kombination av antioxidanter.
 • Kapselstorlek – Vissa användare har rapporterat att kapslarna kan vara lite stora och svåra att svälja. Detta kan vara en nackdel för de som har svårigheter att svälja större piller.
Vegansk
Selen, 200 mcg, Holistic

Selen, 200 mcg, Holistic

INNEHÅLL: 90 Kapslar
MÄNGD SELEN: 200 µg
 

Holistic Selen är ett kosttillskott som erbjuder en ren och koncentrerad form av selen för att stödja immunförsvar, sköldkörtelfunktion och antioxidativt skydd. 

Holistic Selen för bättre immunförsvar, hår, hud, naglar, sperma och normal sköldkörtelfunktion. Några tycker att de luktar lite illa men övriga är mycket nöjda.

PRIS: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Prisvärd – Holistic Selen erbjuder ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden när det gäller selen-tillskott. Detta gör det till en utmärkt lösning för de som söker ett högkvalitativt tillskott till ett rimligt pris.
 • Ren och koncentrerad form – Produkten innehåller selen i form av L-selenometionin, vilket anses vara en av de mest biotillgängliga och effektiva formerna av selen. Detta innebär att kroppen lättare kan absorbera och utnyttja selen för maximal effekt.
 • Veganskapslar – Holistic Selen kommer i veganskapslar, vilket gör det lämpligt för vegetarianer och veganer som vill undvika animaliska produkter i sina kosttillskott.
Nackdelar
 • Endast selen – Till skillnad från vissa andra selen-tillskott på marknaden, innehåller Holistic Selen endast selen och inte några andra näringsämnen eller antioxidanter. Detta kan vara en nackdel för de som söker en mer omfattande kombination av näringsämnen.
Billig
Selen 200

Selen 200

INNEHÅLL: 100 Kapslar
MÄNGD SELEN: 200 µg

Detta tillskott är känt för sin enkla användning och höga kvalitet. Enkel och billig selenprodukt helt enkelt. Används bland annat för bättre naglar och hår. Vissa upplever sig piggare och tycker naglar har blivit bättre. Någon användare tycker de är för stora att svälja.

PRIS: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högpotent formel: Selen 200 Healthwell innehåller 200 mikrogram selen per kapsel, vilket säkerställer en betydande dos av det essentiella spårämnet.
 • Främjar immunförsvaret: Selen bidrar till att stärka immunförsvaret, vilket gör det till en utmärkt förebyggande åtgärd mot sjukdomar.
 • Antioxidant: Selen är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress och för tidigt åldrande.
 • Hår- och hudhälsa: Regelbunden konsumtion av selen bidrar till att upprätthålla hälsosamt hår och hud.
 • Vegansk: Selen 200 Healthwell är lämplig för veganer och vegetarianer, då den är helt fri från animaliska ingredienser.
Nackdelar
 • Inte för alla: Personer med selenallergi eller de som redan får tillräckligt med selen genom kosten bör undvika denna produkt.
Pharma Nord Seleno Q10

Pharma Nord Seleno Q10

INNEHÅLL: 60 Kapslar/60 Tabletter
MÄNGD SELEN: 200 µg

Pharma Nord SelenoQ10 kombinerar fördelarna med selen och koenzym Q10 i ett kosttillskott som syftar till att förbättra hjärt-kärlhälsan och stärka immunförsvaret. 

Kombinationen av Selen och Q10 förstärker de positiva effekterna hos de olika ämnena. Ger cellerna ett "lugn" som förbättrar immunsystemet bland annat. Mycket höga användarbetyg.

Användarna av Pharma Nord SelenoQ10 är generellt mycket nöjda med produkten. De uppskattar den kombinerade effekten av selen och koenzym Q10 samt den förbättrade hjärt-kärlhälsan och immunförsvaret. Många användare rapporterar att de känner sig mer energiska och upplever en övergripande förbättring av välbefinnandet. 

Lite dyr för att få toppbetyget av oss.

PRIS: 510 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kombinerade fördelar: SelenoQ10 kombinerar selen och koenzym Q10, vilket ger användarna fördelarna med båda dessa näringsämnen i en enda produkt.
 • Hjärt-kärlhälsa: Koenzym Q10 är känt för att förbättra hjärt-kärlhälsan genom att skydda cellerna från oxidativ stress och stödja energiproduktionen.
 • Antioxidantegenskaper: Både selen och koenzym Q10 är kraftfulla antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler.
 • Immunförstärkare: Selen bidrar till att stärka immunförsvaret, vilket ger en övergripande förbättring av hälsan.
 • Lätta att svälja: SelenoQ10-kapslarna är mjuka och lätta att svälja, vilket gör det enkelt att införliva dem i den dagliga rutinen.
Nackdelar
 • Pris: Pharma Nord SelenoQ10 kan vara dyrare än separata selen- och koenzym Q10-tillskott, vilket kan vara en nackdel för vissa konsumenter.
 • Inte för alla: Personer med allergi mot selen eller de som redan får tillräckligt med selen och koenzym Q10 genom sin kost bör undvika denna produkt.
Core Selenium Caps

Core Selenium Caps

INNEHÅLL: 90 Kapslar
MÄNGD SELEN: 200 µg

Core Selenium Caps är kapslar med selenmetionin som ska vara en lättupptaglig form. Ett välformulerat selen-tillskott som strävar efter att ge kroppen det den behöver för att bibehålla en optimal hälsa. Bra mängd och pris. Som övrigt Selen så kan du få hjälp med immunsystem, hår, naglar och normal sködkörtelfunktion. Uteslutande positiva omdömen.

Många rapporterar att de har upplevt förbättringar i deras hälsa, såsom ökad energi, stärkt immunförsvar och förbättrad sköldkörtelfunktion.

PRIS: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög biotillgänglighet – Core Selenium Caps innehåller selen i form av selenometionin, en organisk form av selen som är lätt för kroppen att absorbera och använda effektivt.
 • God kvalitet – Core Selenium Caps kommer från en pålitlig tillverkare som är känd för att producera högkvalitativa och rena kosttillskott.
 • Stödjer immunsystemet – Selen är en viktig antioxidant som hjälper till att stärka immunsystemet och skydda kroppen mot skadliga fria radikaler.
Nackdelar
 • Priset – Jämfört med vissa andra selen-tillskott på marknaden kan Core Selenium Caps vara något dyrare. Detta kan vara en nackdel för de som söker ett mer ekonomiskt alternativ.
 • Endast selen – Liksom vissa andra selen-tillskott innehåller Core Selenium Caps endast selen och inte några andra näringsämnen eller antioxidanter. Detta kan vara en nackdel för de som söker en mer omfattande kombination av näringsämnen.
Vegansk tablett
Great Earth Selen

Great Earth Selen

INNEHÅLL: 90 Tabletter
MÄNGD SELEN: 100 µg

Populär produkt från en känd producent. Flera upplever att de fått bättre naglar.

PRIS: 80 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vegansk
 • Tablett
Nackdelar

-

bästa selen tillskotten just nu

KostPros köpguide för selentillskott

Som experter på kosttillskott anser vi att det finns flera viktiga faktorer att ta hänsyn till när man ska utse och köpa det bästa selen-tillskottet. Här är några av de mest kritiska aspekterna att beakta:

 1. Biotillgänglighet – En viktig faktor att tänka på är biotillgängligheten av selen i tillskottet. Det innebär hur lätt kroppen kan absorbera och använda mineralet. Olika former av selen kan ha varierande biotillgänglighet, och selenometionin anses generellt vara en av de mest biotillgängliga formerna.
 2. Kvalitet och renhet – Det är viktigt att välja ett selen-tillskott som kommer från en pålitlig tillverkare med höga kvalitetsstandarder och renhetskrav. Det säkerställer att du får en produkt som är fri från föroreningar och skadliga tillsatser.
 3. Dosering – Selen finns i olika doser, och det är viktigt att välja ett tillskott som ger en lämplig mängd av mineralet för att uppfylla dina behov. Det rekommenderade dagliga intaget av selen kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd, så det är bra att följa rekommendationerna på produktetiketten eller rådfråga en läkare eller näringsexpert.
 4. Kombination av näringsämnen – Vissa selen-tillskott innehåller även andra näringsämnen och antioxidanter, som till exempel vitamin E eller coenzym Q10. Dessa kombinationer kan erbjuda ytterligare hälsofördelar och bidra till att förbättra det övergripande välbefinnandet. Dock är det viktigt att överväga dina individuella behov och eventuella andra kosttillskott du redan tar för att undvika överdosering av vissa näringsämnen.
 5. Pris och värde – Priset på selen-tillskott kan variera avsevärt mellan olika märken och produkter. Det är viktigt att överväga både kvaliteten på produkten och dess pris för att hitta det bästa värdet för pengarna.
 6. Allergier och kostrestriktioner – Om du har allergier eller följer en specifik kost, som till exempel en vegansk eller vegetarisk kost, är det viktigt att välja ett selen-tillskott som är lämpligt för dina behov. Det innebär att välja produkter som är fria från allergener och som kommer i veganskapslar.

Genom att beakta dessa faktorer kan vi göra ett välgrundat beslut när det gäller att välja det bästa selen-tillskottet som uppfyller dina specifika behov och krav och som är bäst för dig att köpa.

Vad är selen?

Selen är ett grundämne som har nummer 34 i det periodiska systemet. Selen är ett ickemetalliskt mineral som finns naturligt i jorden och som tas upp av allt som odlas i jorden.

Det finns olika halter selen i jorden beroende på var i världen man bor. I Sverige visar tester att jorden är rätt selenfattig vilket gör att de grödor och grönsaker som odlas här också är det. Därför tillsätter man selen i djurfoder i Sverige.

Det gör att de bästa selenkällorna i Sverige är från mjölk, ägg och animaliskt protein. I andra länder som till exempel Australien tillsätter man selen till konstgödsel.

mat med selen ost ägg

Varför behöver kroppen selen?

Selen samverkar med vitamin E och Q10 i våra kroppar för att stärka vårt immunförsvar och skydda kroppen mot oxidativ stress. När kroppens celler omvandlar näring till energi med hjälp av syre bildas restprodukter i form av fria radikaler.

När vi har jämfört och testat olika produkter så har de kombinationer med just Q10 visat sig vara mest omtyckta och har därför fått bland de bästa betygen.

De reagerar gärna med andra celler i kroppen och kan ställa till med en hel massa oreda. Selen ihop med E och Q10 neutraliserar de fria radikalerna och stoppar dem från att ställa till problem.

Selen är också en viktig komponent i sköldkörtelns normala funktion och för att män ska kunna producera livsdugliga spermier. Selen fungerar som en förstärkare av Q10 och har därför samma goda effekter som Q10 i kroppen.

Energiomvandlingen i cellerna blir effektivare vilket gör att musklerna orkar jobba mer. Hjärtat orkar jobba bättre och du mår överlag bättre helt enkelt.

Selen är också en viktig komponent för att levern ska kunna omvandla olika gifter som kvicksilver, arsenik och kadmium till ofarligt urinämne som vi kan kissa ut.

6 goda effekter som selen har för din kropp:

 • Verkar antioxidant och skyddar mot oxidativ stress
 • Förbättrar immunsystemet
 • Ökar blodcirkulationen och därmed minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Reglerar sköldkörtelns funktion
 • Förbättrar hår, hud & naglar
 • Bättre spermakvalitet

Vad händer om vi får för lite selen?

Om vi inte får i oss tillräckligt med selen kan en hel rad problem uppstå. En studie utförd av svenska barnläkare visade till exempel att växtvärk hos barn blev avsevärt bättre om barnen fick äta selen som kosttillskott.

Även sköldkörtelsymtom som muskelvärk, trötthet och koncentrations-svårigheter kan vara tecken på selenbrist. Många vanliga ålderskrämpor kan förbättras om man äter ett kosttillskott med selen.

Muskelsvaghet, ledvärk och orkeslöshet är alla tecken på att man eventuellt lider av selenbrist. Brist kan störa just sköldkörtelns funktion. Selenbrist kan göra att gifter samlas på hög i kroppen eftersom levern behöver selen för att kunna neutralisera gifterna.

orkeslös vid brist på selen

I en vetenskaplig studie som vi har studerat matade man råttor med en kost helt utan selen. Råttorna fick då leverskador. Det var så man upptäckte hur viktigt selen är för alla däggdjur.

Eftersom selen är viktigt för att män ska kunna tillverka livsdugliga spermier kan brist på selen göra det svårt att skaffa barn. Par som har problem med ofrivillig barnlöshet borde i alla fall överväga att äta selen.

Det värsta som kan hända är att det inte hjälper. I alla gravidvitaminer som finns på marknaden ingår selen eftersom brist på selen inte är bra för det växande fostret.

Går det att överdosera selen?

Vissa vitaminer är i princip omöjliga att överdosera. Överskottet lämnar kroppen via njurarna. Så är det inte med selen.

Selen i för höga doser är inte bra. Den rekommenderad dagliga dosen är 50 mikrogram/dag för vuxna. De allra flesta rekommenderar dock att man får i sig det dubbla för att kroppen ska må riktigt bra. Vid doser över 300 mikrogram/dag kan det bli stora problem.

Selen i så stora mängder är giftigt för kroppen. Det första man märker om man fått i sig för mycket är att man börjar lukta vitlök. Då bör man genast sänka dosen eller hålla upp helt ett tag.

Om man ändå fortsätter äta höga doser selen uppstår mer långvariga symptom som att hår och naglar växer sämre och man kan även få hudförändringar.

Leverfläckar, eksem och pigmentförändringar kan alla vara tecken på att du har fått för mycket av det goda.  Vid långvarig överdosering kan nervsystemet påverkas. Det är alltså bäst att hålla sig till de rekommenderade doserna. Vi har valt bort de produkter som har en alltför hög dosering i vår topplista eftersom vi anser att de ger en för hög risk för att man överdoserar.

Innehåll av Selen i några olika livsmedel

Livsmedel Mängd Selen, µg/100g
Paranötter225
Tonfisk i vatten77
Kokt ägg23
Stekt torsk38
Stekta fiskpinnar13
Schnitzel12
Färsk spenat11
Fakta ifrån livsmedelsverket

Rekommenderat behov per dag är enligt livsmedelsverket som nedan:

mängd selen vi behöver per dag enligt livsmedelsverket

Vanliga frågor – Selen

Hur använder jag selen effektivast?

Jo, det gör du genom att ta det med vitamin C, detta för att kroppen ska ta upp det snabbare.

Vilka är de viktigaste naturliga källorna till selen?

Mjölk, ägg och animaliskt protein är bra källor, även paranötter fungerar fint.

Är det farligt med för mycket selen?

Överdrivet intag av selen orsakar illamående och kräkningar, och du kan få en illaluktande andetag som påminner om vitlöksandedräkt.

Vad är selen?

Selen är ett essentiellt spårämne som är viktigt för flera kroppsfunktioner, såsom immunförsvaret, ämnesomsättningen och antioxidanta egenskaper.

Hur mycket selen behöver jag per dag?

Rekommenderat dagligt intag av selen varierar beroende på ålder och kön. Vuxna män och kvinnor behöver i genomsnitt cirka 55 mikrogram selen per dag.

Vilka är symtomen på selenbrist?

Selenbrist kan leda till svaghet, trötthet, minskad immunförsvar, håravfall, hudförändringar och i sällsynta fall kan det påverka fertiliteten.

Bästa kosttillskotten med selen

Selen säljs i en mängd olika former. Det finns både som kapslar där selen i pulverform har stoppats i en gelatinkapsel som går lätt att svälja och som rent selen i pillerform.

Det finns även organiska selentabletter för den som vill äta en strikt vegankost. Sedan finns det flera sorter där selen säljs i kombination med vitamin E och ibland även med Q10.

Detta är en mycket smart lösning eftersom vitamin E är direkt avgörande för om kroppen ska kunna ta upp selen eller inte. Dessutom samarbetar selen och Q10 genom att förstärka varandras effekt. Att köpa ett preparat med alla tre komponenterna samtidigt gör att du slipper äta tre tabletter varje dag och i stället kan äta bara en.

Så har vi gjort för att utse bästa Selen -tillskott

Bäst i test enligt oss på KostPro är produkten Selen – Q10 – Vitamin E, denna kombination ger extra bra effekt på flera områden.

För att utse det bästa selen-tillskottet har vi genomfört en grundlig analys av flera produkter på marknaden. Vi har bedömt dem utifrån en rad viktiga faktorer såsom biotillgänglighet, kvalitet, renhet, dosering, kombination av näringsämnen, pris och värde samt allergier och kostrestriktioner.

Vi har gett varje produkt ett delbetyg för varje faktor, vilket sedan har sammanställts för att ge ett totalbetyg. Genom att jämföra totalbetygen för alla utvärderade produkter har vi skapat en topplista över de bästa selen-tillskotten på marknaden.

Denna topplista hjälper förhoppningsvis er, våra läsare att hitta det bästa selen-tillskottet som passar era deras individuella behov och krav, och gör det enklare att göra ett välgrundat val när det gäller att investera i ett kvalitetsrikt och effektivt kosttillskott.

Vår topplista bästa selen hittar ni här.

Bilder från våra tester

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa selen -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Selen tillskotten – Bäst i vårt test – Slutsats

 1. Bäst i vårt test : Selen – Q10 – Vitamin E
 2. Bästa veganska : Selen, 200 mcg, Holistic
 3. Billigast köp: Core Selenium Caps
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Selen 200
 5. Bästa kapseln : Selen – Q10 – Vitamin E
 6. Populärast i sökningar : Selen 200

Källor

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall…

Greatlife

https://ki.se/forskning/selen-giftet-vi-inte-kan-vara-utan

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :