Bästa kosttillskott för äldre 2024

Hem » Målgrupp » Äldre » Bästa kosttillskott för äldre 2024

Studier pekar på att många äldre lider brist på olika vitaminer och mineraler. Det bästa är därför att ta ett kosttillskott för att höja kroppens nivåer.

Vi har utsett de kosttillskott för äldre människor som är bäst i test. Med hjälp av dessa kan de få ökad ork, mer energi och bättre hälsa. Häng med så kikar vi på bästa kosttillskott för äldre!

Sidan innehåller annonser

5 Bästa i test – kosttillskott för äldre – Snabblistan

Det finns även de som sett positiva effekter med Vitaepro, vilket kan vara värt ett test, gå via denna annons så får du en bra deal!

Vår topplista med kosttillskott för äldre

Bäst i test för män
Maxulin (Testomax) Testa för 50% av priset

Maxulin (Testomax) Testa för 50% av priset

ANTAL TABLETTER: 44 st

PRIS/TABLETT: 3,95 kr

Maxulin är en produkt med en blandning av ämnen som uppges kunna motverka problem med lägre testosteronnivåer i takt med ökande ålder. Det låter kanske som en omöjlighet. Man kan väl inte bromsa åldrandet?

Innehållet i blandningen är mineralerna magnesium och zink, vitamin B6 samt bockhornsklöver. Sistnämnda är en växt som har flera olika gynnsamma effekter i kroppen. En möjlig effekt av bockhornsklöver är ökade testosteronnivåer.

Den största uppenbara fördelen med Maxulin anser vi vara den potenta blandningen av ämnen som kan stärka mäns hälsa. Formulan är noga sammansatt och doserna av de olika ämnena är rejäla (men samtidigt inte skadliga).

Det är av den här anledningen som vi har valt Maxulin som delad guldmedaljör i vår topplista på testosteronboosters och testosterontillskott.

En annan fördel vi ser med den här testoboostern är att du som användare ska ta en tablett om dagen. Det är allt! Inget pulver, inte fyra olika tabletter. En tablett per dag räcker för att få möjligheten att stärka hälsan.

Finns det på samma sätt någon eller några uppenbara nackdelar? En nackdel är priset. Du kan alltid testa Maxulin till ett rabatterat pris men rabatten varar inte för alltid. Känner du att du får resultat och vill fortsätta blir prislappen lite högre.

Samtidigt tycker vi att det kan vara värt att betala något mer för att få en komplett dos av fyra viktiga ämnen i en enda tablett. Att sätta ihop en egen blandning, en egen testobooster, kostar mer.

Vi har naturligtvis tittat närmare på vad befintliga användare tycker om den här testoboostern. Energi, livslust, kraft och styrka är ord som återkommer i kundrecensioner, och kundomdömena är genomgående goda.

Vi anser att Maxulin erbjuder något speciellt inom testoboosters och manlig hälsa överlag. Produkten är noga anpassad för åldrande män och det kunde inte vara enklare att börja och sedan fortsätta ta det här tillskottet. Vi sätter en köpstämpel på Maxulin!

Ca pris: 174 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ökad testosteronproduktion: Maxulin (Testomax) är en naturlig testosteronbooster som sägs hjälpa till att öka produktionen av testosteron.
 • Förbättrad muskelmassa: Ökad testosteronproduktion kan leda till en ökad muskelmassa och styrka.
 • Förbättrad libido: Många användare rapporterar en ökad libido och sexuell energi efter att ha använt Maxulin (Testomax).
Nackdelar
 •  En del uppskattar inte abonnemangsformen.

Better You Balans Kvinna är ett genomtänkt och noggrant sammansatt tillskott som syftar till att balansera och stärka kvinnors välmående, speciellt under övergångsåldern. Vi är imponerade av dess komplexa mix av noga utvalda ingredienser, inklusive vitaminer, mineraler och specifika extrakt för att stödja kroppens funktioner och psykologiska välmående. Med det sagt, tar vi också hänsyn till användarrecensioner som avspeglar blandade upplevelser.

Recensionerna för Better You Balans Kvinna är överlag positiva. Många användare märker en förbättring i deras allmänna välmående, upplever ökad energi och förbättrad fokus. Vissa sover även bättre. Dock finns det användare som inte märker någon märkbar förbättring, vilket återigen understryker individualiteten i kroppens respons.

Vi valde Better You Balans Kvinna som bäst i test för kvinnor i övergångsåldern av flera skäl. För det första, det är sammansatt med många ingredienser som särskilt stödjer kvinnors hälsa under denna tid. För det andra, de flesta användarrecensionerna är positiva, vilket bekräftar dess effektivitet. Slutligen, med tanke på den unika kombinationen av ingredienser och fördelarna, anser vi att den ger ett heltäckande stöd och balans som kvinnor i övergångsåldern kan dra stor nytta av.

Ca pris: 329 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ett av de mest slående inslagen hos Better You Balans Kvinna är dess komplexa och innovativa formulering. Det innehåller vitamin D, som bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och benhälsa, samt magnesium för psykologisk funktion. Dessutom finns viktiga ingredienser som macapulver, jättenattljusolja, rå kakao, bidrottninggelé och andra extrakt som alla är kända för sina positiva hälsoeffekter. 
Nackdelar
 •  Enligt några användarrecensioner märkte de ingen märkbar skillnad efter att ha tagit produkten. 

Vitamins & Minerals Daily från Star Nutrition är ett kosttillskott som innehåller en omfattande blandning av både vitaminer och mineraler för att stödja hälsa och välbefinnande. Produkten är utformad för att komplettera en balanserad kost och säkerställa att användaren får tillräckligt med viktiga näringsämnen.

Ett grymt kosttillskott från Star Nutrition som innehåller alla viktiga näringsämnen, både i form av vitaminer och mineraler som din kropp kan tänkas behöva under en dag. 

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Omfattande blandning av näringsämnen: Vitamins & Minerals Daily innehåller en bred profil av både vitaminer och mineraler, vilket gör det enkelt att säkerställa en adekvat näringsintag genom en enda produkt.
 • Stödjer kroppsfunktioner och immunsystemet: De näringsämnen som finns i Vitamins & Minerals Daily bidrar till att stödja en rad viktiga kroppsfunktioner, inklusive energiproduktion, muskel- och nervfunktion, bildandet av röda blodkroppar och stärker immunsystemet.
 • Bekvämt doseringsformat: Kosttillskottet kommer i kapselform, vilket gör det enkelt att dosera och ta med sig. Detta underlättar regelbunden användning och följsamhet till rekommenderade doseringsanvisningar.
Nackdelar
 • Potentiellt onödigt för vissa: Personer som redan äter en balanserad och näringsrik kost kan redan få tillräckligt med vitaminer och mineraler och kan därför inte dra någon nytta av att använda Vitamins & Minerals Daily. Det är viktigt att utvärdera sina individuella näringsbehov innan man tar kosttillskott.
Holistic D3-vitamin 5000 IE

Holistic D3-vitamin 5000 IE

VITAMIN D/KAPSEL: 125 µg
PRIS/KAPSEL: 0,47 kr

Holistic D3-vitamin är ett vitamintillskott från den svenska tillverkaren Holistic. Det är populärt och du hittar det hos flera av de större webbutikerna för kosttillskott. Hos oss placerar vi det här tillskottet på en andraplats på topplistan.

Om du letar efter ett D-vitamintillskott utan krusiduller med en bra prislapp är Holistics tillskott inget dumt val alls. I varje kapsel får du 125 mikrogram vitamin D3, vilket motsvarar hela 2500% rekommenderat dagligt intag. Kort och gott kommer du inte lida brist på D-vitamin om du tar det här tillskottet!
Vi tycker att Holistic D3-vitamin är utmärkt på flera sätt. Det är högdoserat och kapslarna är inte överdrivet stora. Även priset är överlag överkomligt. Vi anser att ett pris på strax över två kronor per portion är bra. En burk räcker i 90 dagar.

Vad tycker användare som har köpt Holistics D-vitamintillskott? Betygen är höga och många menar att de håller sig friskare tack vare tillskottet. Vi har faktiskt inte hittat ett enda negativt omdöme i våra undersökningar.
Sammanfattningsvis blir vårt betyg mycket väl godkänt. Det finns egentligen bara en sak att notera särskilt, och den saken gäller tillgängligheten för veganer. D-vitaminet kommer nämligen från fårullsfett.

Ca pris: 180 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra pris
 • Högt doserat
Nackdelar
 • Ej för veganer

Ett vitamin B12-tillskott som är viktigt för blodbildning och celldelning. Består av 100% vegetabiliska kapslar. Ett grymt tillskott som motverkar trötthet väldigt bra. Ett populärt tillskott bland den äldre befolkningen - innehåller allt man behöver för att ens hjärna ska fungera optimalt. Även bra mot illamående.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ökar energinivån: Vitamin B12 är involverat i produktionen av röda blodkroppar och hjälper till att transportera syre till cellerna i kroppen. Genom att ta tillskott av vitamin B12 kan man öka energinivån och minska känslan av trötthet.
 • Förbättrar koncentration och minne: Vitamin B12 är viktigt för en frisk nervfunktion och kan bidra till att förbättra koncentrationen och minnet hos personer som lider av brist på detta vitamin.
 • Stödjer nervsystemet: B12-vitamin är nödvändigt för att upprätthålla en hälsosam nervfunktion. Att ta tillskott kan bidra till att stödja nervsystemet och minska risken för neurologiska komplikationer som kan uppstå vid brist på detta vitamin
Nackdelar
 • Potentiella biverkningar: I allmänhet är vitamin B12-tillskott säkra och har få biverkningar när de tas i rekommenderade doser. Men vissa människor kan uppleva milda biverkningar som magbesvär, illamående eller hudutslag. Om du upplever några obehagliga biverkningar bör du sluta använda tillskottet och rådfråga en läkare.

Vi har haft möjlighet att utforska och bedöma Healthwell EKO Nyponpulver, och vårt omdöme är att det är ett utmärkt tillägg till de flesta människors kost. Tillverkad med organiska nypon, innehåller denna produkt en mängd viktiga näringsämnen, inklusive vitamin C, vilket är välkänt för att stärka immunförsvaret.

Healthwell EKO Nyponpulver blev vår "Bäst i Test" tack vare flera framstående egenskaper. Den övergripande kvaliteten på produkten är utmärkt, eftersom den är tillverkad av 100% ekologiska nypon. Ekologisk produktion garanterar att det inte finns några skadliga kemikalier eller tillsatser i produkten, vilket gör den säker och fördelaktig för regelbunden konsumtion.

En annan starkt bidragande faktor till dess "Bäst i Test"-titel är dess positiva effekter på ledhälsa. Användare har rapporterat märkbar förbättring av flexibilitet och minskning av ledsmärta, vilket är särskilt användbart för individer med ledrelaterade tillstånd eller de som utövar mycket fysisk aktivitet.

Ca pris: 189 kr för 2 pack

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de största fördelarna med Healthwell EKO Nyponpulver är dess bidrag till ökad ledhälsa. Användare rapporterar märkbara förbättringar i deras flexibilitet och smärtlindring i lederna efter regelbunden konsumtion. Detta gör det till ett bra komplement till dieter för dem som lider av ledrelaterade tillstånd som artrit eller för de som regelbundet tränar.
  Ekologisk
Nackdelar
 • Något som vissa användare har framhållit som en nackdel är pulverets smak. Nypon kan ha en distinkt, något sur smak som kan vara ovanlig för dem som inte har prövat det förut. Men många har hittat att blandning av pulveret i smoothies, yoghurt eller juice inte bara löser detta problem, men också lägger till en uppfriskande zing till deras dryck eller mat.

Högdoserat A-vitamin i kapselform ifrån healthwell. Kan bidra till immunsystem, synförmåga och bättre hud. Eftersom det är så hög dos så räcker en kapsel om dagen, överdosera inte. Veganvänlig och bra användaromdömen generellt. 3,3mg - 10000IE per portion. 

Ca pris: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Immunsystem
 • Syn & hy
 • Med MCT-olja
Nackdelar
 •  Överdosera inte!
bästa kosttillskott för äldre

Därför bör äldre ta ett kosttillskott

Äldre människor måste få i sig en varierad och allsidig kost som är rik på protein och goda fetter. Kosten bör innehålla gott om näringsrika grönsaker, frukter och rotfrukter under hela dagen. På så sätt optimeras näringsintaget trots att äldre oftast äter små portioner. 

Det är dock ofta svårt och jobbigt för äldre människor att laga och äta en näringsrik kost. Många lider av trötthet och brist på ork och energi. Då är ett kosttillskott det bästa och mest praktiska valet för att öka hälsan och välmåendet. 

Rätt näring är viktigt för att få en bra tandhälsa, optimerat immunförsvar, bättre aptit, bättre absorptionsförmåga och ökad ork och lust. 

Viktiga vitaminer och mineraler att satsa på

Det finns många vitaminer och mineraler som gamla människor bör ta ett tillskott av. Det finns nämligen studier som visar vilka de ofta har brist på.

Det tillskott du väljer bör gärna innehålla följande ingredienser:

 • Vitamin B12 & B6 – Väsentligt för en hälsosam hjärna och ämnesomsättningen samtidigt som det skyddar nervsystemets funktion. 
 • Vitamin C – Stöttar kroppens immunförsvar och minskar risken för sjukdomar
 • Vitamin E – Skyddar kroppens celler mot skada och oxidativ stress
 • Vitamin D3 – Viktigt för en normal benstomme och starkt skelett
 • Folsyra – Rätt nivåer minskar risken för anemi och torra slemhinnor. Hjälper dig att bilda nya celler och röda blodkroppar
 • Järn – Hjälper dig att bibehålla normala energinivåer
 • Magnesium – Skyddar din kropp mot benskörhet och hjärtproblem
 • Kalcium – Viktigt för en normal benstomme, nervhälsan och för din hjärthälsa
 • Selen – Minskar risken för infektioner i kroppen. Skyddar kroppens celler mot skada

Dessa ingredienser i kombination hjälper dig att förebygga och minska trötthet och utmattning. Dessutom säkerställer de immunförsvarets normala funktion så att du minskar risken att bli sjuk. 

Många av ingredienserna minskar dessutom den oxidativa stressen i kroppen, något som skyddar cellerna. Vårt test visade att det finns många produkter som innehåller en väl vald kombination av många av ingredienserna. 

kosttillskott äldre vitaminer och mineraler

Välj ett tillskott med vitamin D

Det är mycket viktigt för äldre att få i sig gott om vitamin D. Eftersom kroppen framförallt bildar vitamin D i huden när den absorberar solens strålar, så är det väsentligt med ett tillskott. Gamla människors hud är dessutom ofta sämre på att bilda vitamin D vid solexponering. 

Livsmedelverket rekommenderar att äldre bör ta ett kosttillskott med 20 mikrogram vitamin D varje dag. Rekommendationen gäller året runt, men framförallt under de mörka vintermånaderna.

Välj vitamin B12 om du äter lite protein

Många gamla människor har svårt att få i sig tillräckligt med protein. Det gäller även för de som äter en vegetarisk eller vegansk kost. 

Om kosten är fattig på protein, då är viktigt att äta ett kosttillskott med vitamin B12. Animaliska livsmedel innehåller nämligen mycket B12 som skyddar hjärna och nervsystem. 

Bästa tillskottet för ditt minne

När åldern stiger så försämras oftast minnet och den kognitiva förmågan. Det är något som många gamla människor lider av och anser vara ett jobbigt problem.

För att bibehålla ett bra minne även på ålderns höst så är det viktigt att äta en bra kost eller rätt tillskott. Här finns det framförallt två ämnen du bör satsa på; lecitin och koenzym Q10

Lecitin består av fett som finns i kroppens cellmembran och vitala organ. Koenzym Q10 finns i vitala organ såsom hjärtat och hjärnan. Bra nivåer motverkar cellnedbrytning och ger ökad energi och bättre koncentration under dagarna.

Bästa tillskottet för ditt skelett

Det är viktigt med en bra benstomme och mjuka leder på äldre dar. Tyvärr visar studier att gamla människor ofta lider av benskörhet, ömtåliga skelett och stela leder. 

För att bibehålla kroppens smidighet och styrka är det viktigt att vara aktiv och motionera. Dessutom kan ett tillskott med kalcium, nypon, K-vitamin, kollagen och D-vitamin göra underverk i kroppen. 

Nypon är bra för dina leder, kollagenet är bra för hud och hår, K-vitamin för benstommen och kalcium för skelett och tänder. 

Kosttillskott för unga vs äldre människor

Det finns ett rikligt utbud av kosttillskott att välja mellan i både fysiska butiker och onlinebutiker. Det bästa är att kika på hyllan för de kosttillskott som är tillverkade specifikt för äldre människor. 

Studier pekar nämligen på att unga och gamla människor har olika behov av vitaminer, mineraler och spårämnen. Trots att tillskottsburkar för unga och gamla människor kan innehålla exakt samma ingredienser, så har de oftast olika mängd och dagligt rekommenderat intag.

Dosering och beredningsform

Det är svårt att överdosera många vitaminer och mineraler, men det bästa är alltid att följa den dosering som anges på förpackningen. På så sätt får du i dig det rekommenderade dagliga tillskottet utan att överdriva intaget. 

De flesta multivitaminer och rena tillskott består av tabletter. De är enkla att svälja med ett glas vatten. Det finns dock även tillskott i form utav kapslar och i flytande form om du inte tycker om tabletter.

vitaminer och mineraler för äldre

Produkter för äldre – bäst i test 

För att utse det kosttillskott för äldre som är bäst i test gjorde vi en noggrann jämförelse av populära produkter på marknaden. Vi granskade ingredienslistor, möjliga effekter och dosering.

I vårt test granskade vi såväl produkt som varumärke och läste användares recensioner. Allt för att kunna utse en vinnare.

Bilder från våra tester:

Multivitamin Kvinna har mängder med bra vitaminer, mineraler och andra bra ingredienser som mycket väl kan vara rätt för just dig, du hittar denna här.

Det bästa kosttillskottet för äldre

Att hitta det bästa kosttillskottet för äldre innebär att ta hänsyn till en rad olika faktorer som är speciellt relevanta för denna åldersgrupp. Som experter, här är de viktigaste faktorerna vi tar i beaktande:

 1. Näringsbehov: Äldre individer har unika näringsbehov. Med åldern kan absorptionen av vissa näringsämnen, såsom B-vitaminer och D-vitamin, minska. Därför ser vi på tillskott som innehåller dessa och andra viktiga näringsämnen för äldre individer.
 2. Kvalitet och renhet: Vi söker efter tillskott som tillverkas i enlighet med god tillverkningssed (GMP) och som inte innehåller skadliga ämnen. Vi vill säkerställa att alla rekommenderade produkter är säkra för konsumtion.
 3. Biologisk tillgänglighet: Vi tittar på biotillgängligheten av kosttillskottet, vilket innebär hur väl kroppen kan absorbera och utnyttja näringsämnena. Produkter med hög biotillgänglighet kan ge mer effektiva resultat.
 4. Lätt att svälja: Med tanke på att vissa äldre individer kan ha svårigheter med att svälja stora piller, prioriterar vi tillskott som är lätta att svälja. Dessa kan komma i form av mindre kapslar, tuggbara tabletter eller vätskor.
 5. Ytterligare hälsofördelar: Vi letar efter kosttillskott som kan erbjuda ytterligare hälsofördelar, som att stödja hjärthälsa, benstyrka, immunförsvar och energinivåer.
 6. Prisvärdhet: Äldre individer kan ofta ha en begränsad budget, så vi tar hänsyn till priset och letar efter tillskott som ger bästa möjliga värde.
 7. Användarrecensioner: Recensioner från faktiska användare kan ge värdefull insikt i hur väl ett tillskott fungerar i praktiken. Vi tar därför hänsyn till dessa åsikter.
 8. Tillverkarens rykte: Vi föredrar tillskott från betrodda tillverkare med ett bevisat spår av kvalitetsprodukter.

Slutligen, även om kosttillskott kan erbjuda en mängd fördelar, är det viktigt att komma ihåg att de inte ska ersätta en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Har du blivit ombedd att försöka gå ner lite i vikt för att må bättre? Då kanske du kan få lite hjälp av de kosttillskotten som vi rekommenderar för viktnedgång.

Lycka till med ditt köp! 

FAQ – Vanliga frågor och svar om tillskott för äldre

Varför ska man ta tillskott som äldre?

Det kan vara svårt att få i sig alla de vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska fungera. För att garanterat få i sig allt så kan det vara väldigt enkelt att ta ett kosttillskott.

Vilka ämnen är det vanligast att äldre lider brist på?

Studier visar att det är vanligt med brist på D-vitamin, folater, B12 och järn hos äldre.

Finns det tillskott som kan hjälpa till att få bättre minne?

Rätt näring kan ge bra förutsättningar för hjärnan att bibehålla sina funktioner. Q10 är ett viktigt ämne där produktionen avtar med åldern.

Vilka kosttillskott rekommenderas generellt för äldre?

Vissa av de vanligaste kosttillskotten som rekommenderas för äldre inkluderar vitamin D, kalcium, vitamin B12, omega-3-fettsyror och fiber.

Varför behöver äldre ofta extra vitamin D och kalcium?

Äldre individer är mer benägna att utveckla benskörhet, och både vitamin D och kalcium spelar viktiga roller för att bibehålla starka ben. Dessutom kan förmågan att syntetisera vitamin D från solljus minska med åldern.


Testvinnare Bästa kosttillskott för äldre – Sammanfattning

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa x-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källhänvisning: https://www.1177.se/Skane/liv–halsa/ata-for-att-ma-bra/bra-mat-for-aldre/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :