Bästa kosttillskotten för vegetarianer och veganer 2024

Hem » Målgrupp » Vegan » Bästa kosttillskotten för vegetarianer och veganer 2024

Idag är det många som väljer att äta en kost utan animaliska livsmedel. Tyvärr så drabbas vegetarianer och veganer ofta av näringsbrist när de undviker kött. 

Med rätt kosttillskott kan du få i sig den viktiga B12-vitaminen och andra näringsämnen. Vi har kikat på vilka som är de bästa kosttillskotten för alla som inte äter mat från djurriket. 

Sidan innehåller annonser

Vår topplista med kosttillskott för vegetarianer och veganer

Healthwell Multivitamin Vegan är ett kraftfullt, helt växtbaserat kosttillskott specifikt utformat för att stödja de unika näringsbehoven hos veganer och vegetarianer.

Med en noggrant utvald blandning av vitaminer, inklusive A, C, D3, E, B12, B5, B9, och en mängd viktiga mineraler, erbjuder detta tillskott ett brett spektrum av näringsämnen för att hjälpa dig upprätthålla en god hälsa. Produkten har fått en överlag positiv mottagning från användare och har ett betyg på 4,27 av 5.

 Överlag är användarnas upplevelse av Healthwell Multivitamin Vegan positiv. Flera kunder betonar att produkten är ett av de mest kompletta veganska multivitamintillskotten på marknaden, och flera rapporterar att de känner sig piggare och friskare efter regelbundet intag. Trots vissa rapporter om illamående och smakproblem är det tydligt att majoriteten av kunderna är nöjda med produkten och kommer att fortsätta använda den.


 

Ca pris: 219 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de största fördelarna med Healthwell Multivitamin Vegan är dess omfattande innehåll av näringsämnen. För veganer och vegetarianer, som kanske har svårt att få i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler från maten, är denna produkt ett utmärkt komplement. 
Nackdelar

Några användare har påpekat att kapslarna kan vara för stora att svälja. 

Healthwell Multimineraler är ett kosttillskott som innehåller en blandning av essentiella mineraler för att stödja en hälsosam kroppsfunktion och välbefinnande. Produkten är utformad för att komplettera en balanserad kost och säkerställa att användaren får tillräckligt med viktiga mineraler.

En kapsel om dagen av den här produkten är tillräckligt för att du ska få i dig alla viktiga mineraler som du behöver. Kapseln är helt vegansk och innehåller järn, magnesium, zink, krom och selen i former som är väldigt lätt för kroppen att ta upp. Användarna är mycket nöjda, däremot kan storleken på kapseln vara lite svår att svälja för vissa.

Bra på alla delmoment som vi har som testkriterier vilket ger ett totalbetyg som innebär att denna är bäst i test.
 

Ca pris: 170 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bred spektrum av mineraler: Healthwell Multimineraler innehåller en mängd viktiga mineraler, såsom magnesium, zink, kalcium, järn och koppar, vilket gör det enkelt att säkerställa en adekvat mineralintag genom en enda produkt.
 • Stödjer kroppsfunktioner: Mineralerna i Healthwell Multimineraler bidrar till att stödja en rad viktiga kroppsfunktioner, inklusive muskel- och nervfunktion, energiproduktion, immunsystemet och bildandet av röda blodkroppar.
 • Lätt att dosera och svälja: Kosttillskottet kommer i kapselform, vilket gör det enkelt att dosera och ta med sig. Kapslarna är också lätta att svälja, vilket underlättar regelbunden användning.
Nackdelar
 • Potentiellt onödigt för vissa: Personer som redan äter en balanserad och näringsrik kost kan redan få tillräckligt med mineraler och kan därför inte dra någon nytta av att använda Healthwell Multimineraler. Det är viktigt att utvärdera sina individuella näringsbehov innan man tar kosttillskott.

Healthwell Järn 20 är ett effektivt och veganskt järntillskott förstärkt med C-vitamin för att säkerställa optimal absorption. Detta tillskott är avsett att hjälpa de med låga järnnivåer, såsom gravida kvinnor, veganer, och de med intensiva träningsrutiner. Det finns både positiva och negativa aspekter att överväga med detta tillskott, men överlag ger användarna det höga betyg.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Det första vi märker med Healthwell Järn 20 är dess veganska formulering, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker ett etiskt och hälsosamt sätt att komplettera sina järnnivåer. Dessutom förbättrar tillsatsen av C-vitamin absorptionen av järn, vilket gör denna produkt mer effektiv än vissa andra järntillskott.
 • Användare vittnar också om den positiva effekten Healthwell Järn 20 har på deras hälsa och välbefinnande. De rapporterar förbättrad energi, minskad yrsel och allmänt ökad livskvalitet. Detta tyder på att produkten fungerar som avsett och ger verklig lättnad för de med låga järnnivåer.
Nackdelar
 • Vissa användare rapporterar magproblem som förstoppning och magsmärta. Detta kan mildras genom att ta kapslarna på kvällen, men det är något som potentiella användare bör vara medvetna om.

Vegetarisk källa till Omega-3 med vegetabiliska kapslar. Passar veganer och vegetarianer. Omega 3 kommer ifrån en alg. Mild smak. Lätt att få ner och bra för de som inte äter fisk är några av kommentarerna. 

Ca pris: 220kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Vegan Protein By Aware

Vegan Protein By Aware

PROTEINHALT: 74%
PRIS/KG: 277 kr

När du tränar hårt eller bara behöver ett tillskott av protein samtidigt som du håller dig till vegetarisk/vegansk kost så är detta produkten för dig. Ärtprotein från gula ärtor har efter beredning en proteinhalt på runt 50%, medan risproteinet ligger på 80%. De blandas för att få en bra balans av bla aminosyrorna. Även fri från laktos, gluten och soja. Omtyckt av användare med fina betyg. Flera smaker där chokladboll är en favorit.

Ca pris: 280kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Vegansk - Snygg;)
BODYFAT BURNER NIGHT

BODYFAT BURNER NIGHT

PRIS/KAPSEL: 2,46 kr

Vegansk produkt som innehåller bland annat Carcinia Cambogia, grönt te, hallonketoner som alla är ämnen som bidrar till viktnedgång.

Bodyfat Burner Night är ett kosttillskott utformat för att hjälpa dig bränna mer fett under sömnen. Detta tillägg hävdar att det fungerar genom att öka ämnesomsättningen medan du sover och samtidigt förbättra kvaliteten på din sömn.

Kundrecensioner varierar, men många användare rapporterar positiva resultat som viktminskning, förbättrad sömnkvalitet, och en ökad känsla av energi och alertness när de vaknar. Det bör dock noteras att resultaten kan variera beroende på individens unika kropp och livsstil.

Ca pris: 369 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Det är veganskt
 • Det hjälper din kropp att arbeta medan du sover
 • Innehåller Garcinia Cambogia som hjälper till att minska fettlagringen
 • Innehåller andra kraftfulla ingredienser som grönt te, hallonketoner och afrikansk mangoextrakt
 • Magnesium i produkten bidrar till att minska trötthet och utmattning
Nackdelar
 •  En del rapporterar att de ej ser någon effekt

Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är ett kosttillskott som kombinerar viktiga vitaminer för att bidra till ett starkt immunsystem, normal blodbildning och god nervfunktion. Folsyran i produkten är särskilt fördelaktig för kvinnor i fertil ålder och för gravida, eftersom det spelar en avgörande roll för fosterutveckling och blodbildning. Med 400 mcg folsyra per dagsdos, uppfyller det Livsmedelsverkets rekommendationer.

Överlag verkar de flesta kunderna vara nöjda med produkten och upplever positiva effekter. Flera användare framhåller att de upplever en förbättrad allmän hälsa, bättre ork och en känsla av ökat välbefinnande.

En intressant sak är att Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är lämplig för veganer och vegetarianer, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som inte får i sig tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen via kosten.

Ca pris: 129 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vi uppskattar att Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D kombinerar dessa essentiella näringsämnen i en enda kapsel, vilket gör det bekvämt för användaren. Kombinationen av folsyra, vitamin B6 och B12 bidrar till normal blodbildning, medan D-vitamin spelar en viktig roll för immunsystemet.
 • Bland fördelarna märker vi framförallt att kapslarna är lätta att svälja, vilket flera kunder har framhållit. Därtill rapporterar många användare att de känner sig piggare efter att ha tagit dessa tillskott. Flera recensenter noterar också att de känner en skillnad i sina energinivåer sedan de började ta tillskottet.
Nackdelar

När det gäller nackdelarna, så nämner några användare att de inte märker någon märkbar effekt av produkten. 

vegan och vegetarian kosttillskott

Vanliga brister hos vegetarianer och veganer

Vegetarian, flexitarian och vegan, det finns många olika benämningar beroende på vilken slags kost man äter. Det gemensamma är dock att många väljer att utesluta mat från djurriket. Vissa undviker bara kött, medan andra inte äter några animaliska livsmedel överhuvudtaget. 

Det är tyvärr vanligt att drabbas av en brist när man undviker animaliska livsmedel. Det vanligaste är att man har låga nivåer av vitamin B12, vitamin D och järn. Mat från djurriket har nämligen höga halter av dem.

Studier visar att det är vanligt att man inte får i sig tillräckligt höga halter av fullvärdigt protein när man utesluter animaliska livsmedel. Protein är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bygga muskler. Man får inte heller i sig tillräckligt med omega 3 om man inte äter fisk. 

Så väljer du det bästa kosttillskottet för vegetarianer och veganer

För att hitta det bästa kosttillskottet om du är vegetarian eller vegan så finns det några saker du bör titta på. Vi har själva kikat på dessa saker när vi valt ut produkter till vår bäst i test-lista. 

 • Ingredienser – Vilka ingredienser innehåller de olika kosttillskotten och vilka är du i behov av? Många innehåller flera tiotals näringsämnen och utgör därmed ett multivitamintillskott. Kika på om varje ingrediens uppfyller det rekommenderade dagliga intaget. 
 • Dosering – Hur många tabletter eller kapslar behöver du ta varje dag för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget. Ett högdoserat tillskott är ofta att föredra. 
 • Pris – Titta inte bara på produktens pris, utan kika på vad pris per daglig dos är. Då blir det enklare för dig att jämföra kostnaden. 
 • Är produkten vegetarisk eller vegansk – Kosttillskott kan skilja sig åt och alla är inte lämpliga för både vegetarianer och veganer. Om hårda kapslar är tillverkade av gelatin, då är de inte lämpliga för veganer. 

Dosering och beredningsform

Som vegetarian eller vegan bör du dagligen ta ett kosttillskott med alla viktiga ämnen som din kropp inte får tillräckligt mycket av genom en grönsaksbaserad kost. I vår recension har alla produkter tydliga innehållsförteckningar så att du ser vad du får i dig per dos.

Det bästa är att följa den dosering som anges på förpackningen. Tester visar att du inte får någon fördel av att ta för höga doser.

Beredningsformen varierar beroende på vilket slags kosttillskott du väljer. Enligt oss på KostPro är det bra att ta ett kombinerat tillskott så att hela ditt behov av vitaminer och mineraler täcks. De finns ofta som tabletter. Det finns även pulver och kapslar att välja mellan, allt beroende på tillskottet. 

Bäst i test av produkter för vegetarianer och veganer

När vi som experter ska utse de bästa kosttillskotten för vegetarianer och veganer tar vi hänsyn till flera specifika faktorer. Det är viktigt att notera att vegetarianer och veganer har särskilda näringsbehov och att det finns vissa näringsämnen som kan vara svårare att få i tillräckliga mängder från en vegansk eller vegetarisk kost. Här är de huvudsakliga faktorer vi tar i beaktande:

 1. Näringsinnehåll: Först och främst ser vi på vilka näringsämnen som tillskottet innehåller. Viktiga näringsämnen för vegetarianer och veganer inkluderar B12, järn, omega-3-fettsyror, D-vitamin, jod, zink och kalcium. Dessa är ämnen som ofta finns i mindre mängder i en vegetarisk eller vegansk kost.
 2. Kvalitet och renhet: Vi ser till att produkten är av hög kvalitet och fri från skadliga ämnen. Den bör vara producerad enligt god tillverkningssed (GMP) och tredjepartsverifierad för att säkerställa renhet och kvalitet.
 3. Vegan- och vegetariskvänlig: Vi kontrollerar att produkten är lämplig för vegetarianer och veganer. Detta innebär att den inte innehåller några animaliska ingredienser och att den inte har testats på djur.
 4. Biologisk tillgänglighet: Vi tar hänsyn till hur lätt kroppen kan absorbera och använda de näringsämnen som tillskottet innehåller. Vissa former av näringsämnen absorberas bättre av kroppen än andra.
 5. Prisvärdhet: Vi söker efter produkter som ger bästa möjliga värde för pengarna. Detta innebär att vi tittar på både kostnaden per portion och kostnaden per mängd av varje näringsämne.
 6. Användarrecensioner och feedback: Vi tar även i beaktande feedback och recensioner från användare för att förstå hur produkten fungerar i praktiken.
 7. Tillverkarens rykte: Vi föredrar tillskott från tillverkare som är kända för deras kvalitetsprodukter och som har ett starkt rykte i hälso- och wellnessgemenskapen.

Att välja rätt kosttillskott kan vara en effektiv strategi för att säkerställa att du får alla de näringsämnen du behöver som vegetarian eller vegan. Dock bör kosttillskott inte ersätta en balanserad och näringsrik kost.

Håll dig hälsosam med ett tillskott

Om du har läst vårt test, då vet du vilket tillskott för vegetarianer och veganer som är det bästa valet. Tänk på att barn och vuxna kan behöva olika kosttillskott. 

Ett tillskott kan vara räddningen i nöden om du lider av trötthet, blekhet och energilöshet. Det är nämligen vanliga symtom på näringsbrister om man utesluter animaliska livsmedel. 

Om du utesluter kött, fisk, ägg och/eller mejeriprodukter så rekommenderar Livsmedelsverket att du tar ett tillskott för att optimera din hälsa. Det gör även vi på KostPro. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/vegetarisk-mat-for-vuxna

FAQ – Vanliga frågor och svar tillskott vegetarianer & veganer

Vilka näringsämnen är det störst risk att få brist av när man är vegetarian eller vegan?

B12, järn, kalcium, zink, omega-3 fettsyror, och vitamin D är vanligtvis de kosttillskott som rekommenderas för vegetarianer och veganer, då dessa näringsämnen kan vara svårare att få tillräckligt av genom en vegetarisk eller vegansk diet.

Funkar alla tillskott som är vegetariska även för veganer?

Nej, det är rätt ofta som tillskottens kapslar innehåller animaliska produkter.

Vad är skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan?

Störst skillnad är att veganer brukar utesluta att inte bara att äta djuren utan även sluta att använda alla produkter från djur som mejeri, ull och honung.

Varför är B12 viktigt för vegetarianer och veganer?

Vitamin B12 är viktigt för nervfunktionen och bildandet av röda blodkroppar. Det finns främst i animaliska produkter, så vegetarianer och speciellt veganer riskerar att inte få tillräckligt av det genom kosten.

Fråga: Hur kan veganer få tillräckligt med omega-3-fettsyror?

Svar: Eftersom de bästa källorna till omega-3-fettsyror vanligtvis är fisk och skaldjur, kan veganer behöva överväga ett tillskott från alger.

Fråga: Hur kan man få tillräckligt med protein som vegan eller vegetarian?

Svar: Det finns gott om vegetabiliska proteinkällor, som bönor, linser, sojaprodukter, quinoa, och nötter. Proteinbehovet varierar beroende på ålder, kön, och aktivitetsnivå, men de flesta människor kan få tillräckligt med protein genom en växtbaserad diet.

Fråga: Varför kan det vara svårt för vegetarianer och veganer att få tillräckligt med järn?

Svar: Järn finns i både vegetabiliska och animaliska produkter, men kroppen absorberar järn från animaliska produkter mer effektivt. Vegetarianer och veganer kan behöva äta mer järnrika livsmedel eller överväga ett tillskott.

Fråga: Är det säkert för barn att följa en vegansk diet?

Svar: Med noggrann planering kan barn få alla de näringsämnen de behöver från en vegansk diet. Dock kan vissa näringsämnen, som B12, järn, och kalcium, kräva extra uppmärksamhet eller tillskott. Det är viktigt att konsultera med en dietist eller barnläkare.

Fråga: Finns det specifika märken av kosttillskott som är lämpliga för vegetarianer och veganer?

Svar: Ja, det finns många märken som tillverkar kosttillskott specifikt för vegetarianer och veganer. Det är viktigt att läsa etiketterna noggrant för att säkerställa att produkterna inte innehåller några animaliska ingredienser.Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :